A mobiltelefonozás nem növeli az agyrák kockázatát

Legfontosabb

2024. szeptember 4. – 20:32

Másolás

Vágólapra másolva

Egy, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felkérésére készített áttekintő tanulmány nem talált összefüggést a mobiltelefon-használat és az agyrák megnövekedett kockázata között.

Az 1994 és 2022 között megjelent, 22 különböző országban készült 63 tanulmány eredményét felhasználó elemzés konklúziója az, hogy hiába növekedett meg jelentősen az utóbbi évtizedekben a mobilhasználat, azt nem követte hasonló ütemben az agyrák előfordulása.

A kutatást az Ausztrál Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Ügynökség szakértői vezették, és tíz ország tudósai vettek részt benne. Az agyrák mellett az agyalapi mirigy, a nyálmirigy rákos megbetegedéseit és a leukémia előfordulásának gyakoriságát is vizsgálták a rádiófrekvenciás elektromos terekkel kapcsolatban.

„A mobiltelefonok és az agyrák esetében nem tapasztaltunk megnövekedett kockázatot, még 10 év feletti kitettség és a maximális hívási idő vagy hívások száma esetén sem” – mondta a Sky Newsnak Mark Elwood, az Aucklandi Egyetem tiszteletbeli professzora.

A legtöbb tanulmány az 1 és 2G-s hálózatok hatásait vizsgálta, amelyek több rádiófrekvenciás sugárzást bocsátanak ki, mint az újabb 3-4G-s hálózatok. Az 5G mobilhálózatokat még csak nemrég vezették be, így ezért sem készültek jelentősebb tanulmányok róla, de ezek a radarokhoz hasonlóan magas frekvenciával működnek, és azoknál sem mutattak ki megnövekedett agyrákkockázatot.

A tanulmányban nemcsak a mobiltelefonok, hanem más, 300 Hz és 300 GHz közötti hullámhosszú rádiófrekvenciát használó eszközök hatásait is vizsgálták, például a televíziókét, radarokét, babafigyelőkét, kézi adóvevőkét is, és ezeknél sem láttak fokozott kockázatot, ahogy a bázisállomásoknál, műsorszóró antennáknál sem. Bár a mobilok sugárzása sem magas más vezeték nélküli átviteli eszközökéhez képest, még mindig magasabb kockázatot jelent azért, mert jellemzően a fej mellett tartják használat közben.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) jelenleg a lehetséges rákkeltő, azaz 2B osztályba sorolja a rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzását, ami azt jelenti, hogy nem lehet kizárni a lehetséges kapcsolatot, de erre csak korlátozott bizonyítok vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!