Térképre tették a depresszió társbetegségeit a Műegyetem bioinformatikusai

2024. augusztus 27. – 14:11

Másolás

Vágólapra másolva

A depresszió új altípusait azonosították a Műegyetem bioinformatikusai egy saját fejlesztésű betegségtérkép segítségével, közölte a Budapesti Műszaki Egyetem. Azt írták, hogy a Nature Communicationsben megjelent kutatás eredményei hamarosan a kezelésekben is hasznosíthatók lesznek.

A kutatásról azt írták, hogy a betegségtérképpel a depresszió releváns társbetegségeit sikerült kiemelni, olyan faktorokat, mint a genetikai háttér, a környezeti és életmódbeli sajátosságok, a molekuláris útvonalak. A kutatók szerint ezek az egyes betegségekre külön-külön fókuszáló elemzések esetén rejtve maradtak volna.

„A fejlesztés jelentősége, hogy a depresszió és közvetlen társbetegségei közös hátterét megértve elkülöníthetők lehetnek a depresszió fontosabb altípusai, a pontosabb kórkép pedig értelemszerűen hatékonyabb kezelést tesz lehetővé”

– mondta a Bme.hu-nak Antal Péter, a VIK Mesterséges Intelligencia és Rendszertervezés Tanszékének docense. A különböző betegségek egymásra hatását bemutató térkép elektronikusan elérhető és kereshető.

Egy, a depresszióra már bevált másik magyar kutatásról itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!