A MÁV-appból nem tűnt el teljesen a térkép, csak körülményesebb előszedni

2024. augusztus 9. – 05:47

A MÁV-appból nem tűnt el teljesen a térkép, csak körülményesebb előszedni
Az új tervező térkép valós időben követhető vonatok nélkül – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A MÁV a nyár elején vezette be új utazástervezőjét, az Emmát, amelyet már az eddig is menetrendi keresőként és jegyértékesítőként működő MÁV-applikációba is beletett. Az app július végi frissítése után viszont a felhasználók azt tapasztalták, hogy nem elérhető a főmenüben a térképes nézet, amelyet sokan az egyik leghasznosabb funkciónak tartottak. A kommentek és a hozzánk eljutott olvasói levelek alapján nemcsak az utasoknak jelent ez nagy segítséget, hanem vasúti dolgozóknak is.

Az app térképes nézetét azért szeretik nagyon sokan, mert ha megosztják a helyadataikat, akkor valós időben megmutatja, hogy hol jár éppen az a vonat, amivel utazni szeretnének, mennyi késése van, és egyből látható, hogy van-e esetleg alternatíva ugyanabba az irányba. Eddig ez az okostelefonokon két kattintás volt. Ez a kényelem szűnt most meg. A MÁV érezhetően az új utazástervezője felé terelné a felhasználókat, de ez nem arat osztatlan sikert. Az Emmában csak egy menetrendben kiválasztott szerelvényt lehet követni, nem látszik egyből az összes lehetőség vagy az adott állomáshoz közelítő vonat, pedig egy átszállás vagy egy késés miatt ez hasznos funkció lehet.

A MÁV-alkalmazás Google Play-oldalán augusztus első napjaiban szaporodtak meg azok a kommentek, amelyek az úgynevezett borsópöttyös térkép eltűnését kifogásolták, és sokan az azonnali visszahelyezését követelték. A kritikákra leggyakrabban ez volt a sablonválasz a MÁV Szolgáltató Központ Zrt.-től:

„Kedves Utasunk! Köszönjük visszajelzését! A térképet Emma váltotta, a korábbi térkép visszaállítását nem tervezzük. Üdvözlettel: MÁV-START Zrt.”

Ez pedig csak fokozta a felháborodást, pedig ezekben a napokban sem tűnt el teljesen a térkép, csak éppen a MÁV nem kommunikált egyértelműen. Például augusztus 1-jén ugyanolyan tárgyú kérdésre adták a fent idézett választ, míg egy másik felhasználónak már ezt írták: „A térkép jelenleg is elérhető az útvonalajánlatok lekérése után egy adott indulási időpont mellett. A térkép Menübe történő visszahelyezése felülvizsgálat alatt van, az ezzel kapcsolatos döntésig türelmét kérjük.”

A MÁV appjának főmenüjéből sokak által hiányolt térkép – Forrás: MÁV-START
A MÁV appjának főmenüjéből sokak által hiányolt térkép – Forrás: MÁV-START

A MÁV augusztus 5-én a Telexszel azt közölte, hogy az app térképes nézete nemcsak a megszokott weboldalon érhető el, hanem az applikáción belül a járatinformációknál is. „A fejlesztők ezzel párhuzamosan dolgoznak már azon, hogy a főoldalon is minden olyan jármű megjelenjen a térképen, amellyel kapcsolatban rendelkezésre áll aktuális térképes adat.”

Azok, akik telefonon nézik a vonatokat, nem tartják praktikusnak, hogy egy weboldalon tegyék ezt meg, a járatinformációknál pedig körülményesebb előhívni a térképet. A közeli vonatok menüt kiválasztva lehet viszonylag jó találatot elérni, de még ez sem tökéletes. Az útvonalajánlatokból is elérhető a térkép, a nem túl feltűnő ikonra kattintva, de ez is több kattintással és kereséssel jár, mint a korábbi verzióban. A megoldás azonban ezek szerint már csak idő kérdése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!