4,5 milliárd éves az a záptojásszagú meteorit, amelynek darabjait Berlin mellett találták meg

2024. augusztus 3. – 14:27

Másolás

Vágólapra másolva

Berlin közelében találtak rá januárban azokra a meteoritdarabokra, amelyek korát és más jellemzőit a tudósoknak nemrég sikerült megállapítaniuk. A Meteoritics & Planetary Science című folyóiratban közzétett cikkük szerint a meteorit megközelítőleg 4,5 milliárd éves, és a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövből származik, írja az MTI.

A kicsi aszteroida január 21-én, Berlin közelében égett el, darabjai a német főváros körül, Brandenburg tartomány Havelland régiójában hullottak a földre, amelyekből sok darabot sikerült összeszedni: egy 1,5-szer 10 kilométeres területen szétszórva 202 darab, összesen 1,8 kilogramm tömegű szilánkot szedtek össze. A meteorit a lelőhely miatt a Ribbeck nevet kapta.

A vizsgálatok alapján a Ribbeck a magnéziumban és szilíciumban gazdag aubritok rendkívül ritka osztályába tartozik. A Ribbeck különleges státuszt tölt be ebben a ritka osztályban, mivel a kőzet kivételesen nagy arányban tartalmaz szilikátokat.

A kutatók magyarázatot találtak arra is, a darabkák miért árasztanak intenzív záptojásszagot? A válasz az ásványi anyagok és a hó, azaz az olvadás következtében keletkezett víz közötti kémiai reakcióban rejlik: azt az így keletkezett hidrogénszulfid okozta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!