Orosz hekkerek most kamu autóhirdetésekkel támadnak diplomatákat

2024. augusztus 2. – 15:54

Másolás

Vágólapra másolva

Kamu luxusautó-hirdetésekkel támadnak külföldi diplomatákat orosz hekkerek – derült ki Palo Alto Networks Unit 42 nevű kiberhírszerző csapatának friss jelentéséből, amit megosztottak az Axios-szal. A jelentés szerint az oroszok valószínűleg diplomatákat támadhattak, és a fenyegetés már legalább március óta aktív, de egyelőre nem tudni, hány gépet fertőzhettek meg.

A jelentés szerzői szerint a kamuhirdetések által begyűjtött adatokat az orosz katonai hírszerzéssel kapcsolatba hozható Fancy Bear nevű hekkercsoport szerzi meg.

A hirdetéseket és a hozzájuk tartozó képeket legális szervereken tárolják, ezért is nehezebb veszélyesként megjelölni a hirdetéseket. Az egyik feltárt esetben a hirdetés címe az volt: „Diplomata autó eladó”, és egy 2009-es Audi Q7 Quattro SUV-ot hirdettek benne nagyon kedvező, 5500 eurós áron. A jelentés szerint azért célozhatnak a hekkerek így a diplomatákra, mert őket gyakran nagyon rövid értesítési idővel helyezik át új szolgálati helyekre, így szinte folyamatosan keresnek eladó diplomatarendszámos autókat. Ugyanígy gyakran el is adják őket a siatség miatt áron alul, ezért is lehet számukra hihetőbb, hogy nagyon kedvező áron beszerezhetnek egy autót egy másik diplomatától.

Tavaly egyébként az oroszok hasonlóan autóhirdetésekkel támadtak legalább 22 nyugati nagykövetséget Kijevben. Ezekre a hirdetésekre elég csak rákattintani, és a honlapon lévő, hitelesítési adatokat kereső rosszindulatú program máris működni kezd a diplomata gépén.

A 2024-es választási kampány egyik legnagyobb botrányát robbantotta ki, hogy kiderült, a magyar kormány hazudott, amikor a 2022-es választás előtt „kampányhazugságnak” minősítették a magyar külügy számítógépes rendszereinek orosz feltöréséről szóló híreket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!