Kínok között halhatott meg az egyiptomi horrormúmia

2024. augusztus 2. – 11:46

Kínok között halhatott meg az egyiptomi horrormúmia
Fotó: Sahar Saleem

Másolás

Vágólapra másolva

Régóta foglalkoztatja a tudósokat egy körülbelül 3500 évvel ezelőtt eltemetett egyiptomi nő múmiája. A nő arcán ugyanis ahhoz hasonló rémület látható, mint Edvard Munch Sikoly című híres alakján, és hozzá hasonlóan tágra nyitott a szája. A kutatók most arra jutottak, hogy a különös arckifejezést valószínűleg a hullamerevség egy ritka formája okozhatta, írja a Guardian.

A Frontiers in Medicine című folyóiratban publikált cikk szerint a múmiát, amelyet 1935-ben fedeztek fel egy fakoporsóban, „virtuálisan boncolták fel” többek között számítógépes tomográfia (CT) alkalmazásával, így analizálták a lelet bőrét, a haját és a hosszú fekete parókáját.

A kutatók becslése szerint a nő körülbelül 155 cm magas lehetett, és nagyjából 48 éves kora körül halt meg, és ízületi gyulladásban szenvedett. A szerveit a kor szokásával ellentétben viszont nem távolították el a halála után.

A vizsgálatok után végül azt állapították meg, hogy a nő valószínűleg a hullamerevség egy ritka formáját mutatja, amely nagy fájdalmas vagy jelentős érzelmi stressz hatására állt be: a hullagörcs miatt az arca lényegében megfagyott. A tudósok úgy vélik, a balzsamozók sem tudták bezárni a szájat. A halál oka viszont továbbra is ismeretlen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!