Olyan erővel érkezett meg tavaly a Ciarán vihar, hogy két fokkal beesett a víz forráspontja

2024. július 16. – 20:13

Olyan erővel érkezett meg tavaly a Ciarán vihar, hogy két fokkal beesett a víz forráspontja
Hullámok átcsapnak a kikötő falán a dél-angliai Newhavenben 2023. november 2-án, miután a Ciarán vihar megérkezett Nagy-Britanniába – Fotó: Glyn Kirk / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Britek millió voltak kénytelenek tavaly novemberben pocsék ízű teát inni a Ciarán vihar tombolása alatt – erre következtet vicceskedve a Guardian egy friss kutatás alapján, melynek szerzői a víz forráspontjáról készítettek méréseket a vihar napján Angliában. Az Egyesült Királyságban lévő Readingi Egyetem meteorológusainak friss tanulmánya azt állapította meg, hogy a városban a vihar reggelén 100 Celsius-fok helyett mindössze 98 fok volt a víz forráspontja. Arról, hogy a teafanatikusok mit éreztek a kétfokos esésből, a tanulmány persze nem szól, az viszont tény, hogy sok szakértő szerint bizonyos tealevelek lefőzéséhez épp a 100 fokos hőmérséklet az ideális.

Ahhoz, hogy a víz forrni tudjon, a légköri nyomásnak meg kell egyeznie a folyadék gőznyomásával. Viharok esetén azonban a légköri nyomás csökken, a Ciarán angliai érkezésének napján a barométer 956 millibarra csökkent, ez 1989 februárja óta a legalacsonyabb nyomás (akkor 952,1 millibart mértek). Azt megelőzően több mint 200 évvel azelőtt, 1821 decemberében állapítottak meg ennyire alacsony mértéket (946 millibart).

A méréseket november 2-án reggel Caleb Miller PhD-hallgató és társszerzője, Alec Bennett végezték el. Utóbbi azt nyilatkozta, a hegymászók már régóta ismerhetik a légköri nyomás változásának hatását a forráspontra, de a Ciarán most hétköznapibb térségben mutatta be ugyanezt a jelenséget.

A tavaly november elején átvonuló viharnak Európában több halálos áldozata is volt, a helyenként 160–190 kilométer/órás széllökésekkel és erős esőzésekkel járó ciklon több ezer francia és brit háztartásban okozott áramkimaradást. A vihar Magyarországot is elérte, az Országos Meteorológiai Szolgálat két vármegyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a széllökések miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!