Legalább 15 halálos áldozata van az Európában pusztító Ciarán viharnak

2023. november 3. – 09:24

frissítve

Legalább 15 halálos áldozata van az Európában pusztító Ciarán viharnak
Elárasztott területek Pratóban az olasz tűzoltóság videófelvételén – Fotó: Fire Brigade / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 15 halálos áldozata van már a Ciarán viharnak, és az olasz Repubblica beszámolói szerint több az eltűnt személy is: négy embert keresnek Toszkánában, valamint kettőt Veneto tartományában.

Az MTI azt írja, hogy vihar Északnyugat-Franciaországnál és Délnyugat-Angliánál lépett be Európába, majd csütörtökön Hollandia, Belgium, Németország, Franciaország és Olaszország területén haladt tovább. A helyi hatóságok pénteki közleménye alapján az MTI azt írja, a közép-olaszországi Toszkána régióban hárman is életüket vesztették. A régió elöljárója, Eugenio Giani azt mondta, már öt halálos áldozat van Toszkában. Ketten meghaltak a Firenzétől mintegy 25 kilométerre északnyugatra fekvő Prato megyében, ahol egy folyó kiáradt.

Az olasz Ansa beszámolója szerint az egyik áldozat egy 85 éves férfi, akire az otthonában találtak rá a Prato melletti Bagnolo nevű faluban. A lap azt írja, az északi Prato városa és környéke az egyik legsúlyosabban érintett terület, az áradások elöntik az utcákat, házak rongálódnak meg. A mentők szerint az idős férfi megfulladt, mert nem tudott feljutni a ház felső emeletére. A másik áldozat pedig egy 84 éves nő, aki állítólag rosszul lett, amikor a montemurlói házából lapátolta ki a vizet.

A harmadik áldozat toszkán tengerparton fekvő Rosignanóban halt meg, illetve egy idős házaspár is életét vesztette, amikor a kocsijuk alatt beomlott egy híd, és egy folyóvá duzzadt patak magával sodorta őket – közölte Giani. „Soha nem tapaszaltunk olyat, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi eső esett volna” – írta a toszkán kormányzó az X-oldalán. A tűzoltók beavatkozására több mint ezer helyszínen volt szükség, mintegy 40 ezren maradtak áram nélkül. Az Arno-folyó Firenzében péntek délben tetőzött.

Megfigyelés alatt tartják Észak-Olaszország összes folyóját. Milánóban attól tartanak, hogy az utóbbi napokban már megáradt Seveso és Lambro ismét kilép a medréből. Livorno toszkánai kikötővárosban lezárták a tengerpartot az óránkénti 120 kilométeres erősségű szél miatt. A szomszédos Liguria tartományban hat méternél magasabb hullámokat mértek.

Villámárvíz Olaszországban 2023. november 3-án – Fotók: Federico Scoppa / AFP; Carlo Bressan / Anadolu / AFP Villámárvíz Olaszországban 2023. november 3-án – Fotók: Federico Scoppa / AFP; Carlo Bressan / Anadolu / AFP
Villámárvíz Olaszországban 2023. november 3-án – Fotók: Federico Scoppa / AFP; Carlo Bressan / Anadolu / AFP
Villámárvíz Olaszországban 2023. november 3-án – Fotók: Federico Scoppa / AFP; Carlo Bressan / Anadolu / AFP

„Küldtünk gumicsónakokat Seanóba, Quarratába és Campi Bisenzióba, olyan területekre, amiket más módon jelenleg nem lehet megközelíteni. Valamint helikoptereket is kértünk a Nemzeti Polgári Védelemtől, hogy el lehessen szállítani az embereket” – jelentette be Giani. A toszkán kormányzó egy videót is megosztott az X-csatornáján, a felvételeken az látható, hogy az áradások és nagy mennyiségű eső miatt hömpölyögnek az autók az utcákon. „A képek egyértelműek, ne menjetek le az utcára. Senki ne közlekedjen autóval, menjetek a házak felső emeletére!” – írta Giani.

Embertelen állapotok uralkodnak a Campobasso megyei Casacalendában is, ahol a 140 kilométer/órás széllökések ledöntötték egy általános iskola tornatermének falát. Sabrina Lallitto polgármester szerint a községben hatalmas károk keletkeztek: az úttestekre dőlt fák, megtépázott tetők, leomló párkányok. Az iskolák ma zárva tartanak, a polgármester szerint már fontolgatják a szükségállapot kihirdetését.

Az ország polgári védelmi ügynöksége szerint az előrejelzésekből arra következtetnek, hogy az eső és az erős szél Olaszország déli régiói felé tart. Az ország északkeleti részén a legmagasabb, piros figyelmeztetési fokozat volt érvényben, míg az ország nagy részén, köztük egész Toszkánában sárga és narancssárga riasztási fokozat.

Az Európa felett átvonuló Ciarán vihar más országokban is komoly károkat okozott. A helyenként 160-190 kilométer/órás széllökésekkel és erős esőzésekkel járó ciklon több ezer francia és brit háztartásban okozott áramkimaradást. Franciaországban egy teherautó sofőrjére, Madrid belvárosában egy női járókelőre dőlt fa. Hasonló a helyzet Belgiumban is: Gent belvárosában meghalt egy ember, miután rádőlt egy fa, és egy ötéves gyerek is, aki egy rázuhanó faág miatt vesztette életét. Hollandiában szintén egy kidőlt fa okozta egy járókelő halálát az ország keleti részén található Venray városában.

Viharos széllökések várhatók pénteken hazánkban is: az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki óránkénti 90 kilométerest meghaladó széllökés veszélye miatt Békés és Csongrád-Csanád vármegyék területére.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!