Halálos áldozatai is vannak az Európán átvonuló Ciarán viharnak

2023. november 2. – 15:40

Halálos áldozatai is vannak az Európán átvonuló Ciarán viharnak
Fotó: REUTERS / Peter Cziborra

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább két áldozata és több sebesültje is van a kivételes erejű Ciarán viharnak, amely a napokban halad át Európa felett. A helyenként 160-190 kilométer/órás széllökésekkel és erős esőzésekkel járó ciklon több ezer francia és brit háztartásban okozott áramkimaradást. Franciaországban egy teherautó sofőrjére, Madrid belvárosában egy női járókelőre dőlt fa – ők ketten a vihar eddigi halálos áldozatai, írta az MTI.

A Ciarán az év eddigi legnagyobb viharát hozta Nagy-Britanniában, a brit meteorológiai szolgálat csütörtöki beszámolója szerint a Ciarán elsősorban Írországot, Dél-Angliát, Walest és a Csatorna-szigeteket sújtja. A kelet felé tartó vihart heves esőzés, helyenként jégeső, a déli partokon óránkénti 160 kilométeres sebességet meghaladó orkán kíséri. A délnyugat-angliai Cornwall megyében hétezer lakóingatlanban szűnt meg az áramszolgáltatás, dél-Angliában 350 iskola nem nyitott ki. Az autópálya-kezelő cég az autósoktól azt kéri, hogy a déli országrészekben csak a legszükségesebb esetekben keljenek útra.

Franciaországban egy ember meghalt, tizenhatan pedig megsérültek, miután a rekorderejű széllel érkező Ciarán elérte az ország északnyugati részét. A járművében holtan talált teherautósofőrre egy fa dőlt rá. A francia hatóságok tájékoztatása szerint 1,2 millió háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás, nagyrészt Bretagne-ban, ahol az éjszaka folyamán a szél sebessége megközelítette a 200 kilométer/órát. Az ország száz megyéjéből 23-ban rendeltek el csütörtökön másodfokú, narancsszínű riasztást. A viharos erejű szél Párizsban is éreztette hatását, az Atlanti-óceán partján fekvő Finistere megyében pedig teljesen betiltották a közlekedést a hatóságok.

A viharzóna miatt a legmagasabb fokú, vörös színű készültséget rendelték el Olaszország észak-keleti részén, Veneto és Friuli-Venezia Giulia tartományokban. Venetóban a csütörtök délutáni és esti órákban ciklonszerű esőt és óránkénti száz kilométer sebességnél is erősebb szelet várnak, Velence városát a napok óta működésben levő Mose mobil zsiliprendszer védi a tengerártól, Liguria tengerpartjait szombatig lezárták. Milánó városát kedden öntötte el az esővíz, és újabb viharokat várnak. Liguria tengerpartján 5 méternél is magasabb hullámokra számítanak egészen szombatig. A régió több városában nem nyitottak ki az iskolák, lezárták a parkokat és a temetők egy részét.

A vihar a magyar légi közlekedést is érinti, mivel a KLM tömegesen törli csütörtöki járatait, köztük néhány budapesti járatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!