Egy év után kijöttek a fényre a NASA önkéntesei, akik szimulált Mars-utazás részesei voltak

2024. július 8. – 05:09

Másolás

Vágólapra másolva

Véget ért helyi idő szerint szombaton az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) marsi életkörülményeket szimuláló kísérlete. A Chapea-programban részt vevő négy önkéntes – két nő és két férfi – több mint egy évet követően elhagyhatta a texasi Houstonban kialakított 160 négyzetméteres létesítményt.

A négy önkéntes 378 napot töltött a Mars Dune Alpha létesítményben, amelyet 3D-nyomtató segítségével építettek. Az ablaktalan létesítményt az önkéntesek ezen idő alatt nem hagyhatták el.

A résztvevők nem voltak kiképzett űrhajósok. Bárki jelentkezhetett 30 és 55 év között, aki egészséges és kellően motivált volt, természettudományos végzettséggel és amerikai állampolgársággal vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezett, illetve nem dohányzott, ezenfelül pedig legalább ezer repült órát tudott felmutatni.

Az első misszióban a közérdekű építkezési munkálatokat felügyelő Brockwell mellett Kelly Haston biológusra, Nathan Jones orvosra és Anca Selariu mikrobiológusra esett a választás. A hozzátartozókkal és barátokkal a marsi viszonyokat szimulálva csak csúsztatva tarthatták a kapcsolatot, így egy sms átküldése is 22 percig tartott.

A Chapea-program célja, hogy elősegítse, hogy a NASA ismét űrhajósokat küldhessen a Holdra, illetve később a Marsra is. A jelenlegi tervek szerint legkorábban 2030-ra valósulhat meg az úgynevezett Artemis-program, amelynek keretében több mint fél évszázadot követően ismét űrhajósok indulnának a Holdra. Az Artemis-program távlati célja egy Hold-bázis létrehozása, amely későbbi marsi missziókhoz szolgálhatna alapul.

A Chapea-program nem az első ilyen jellegű kísérlet. A NASA egyebek között a Hawaiin a Hi Seas-program keretében kialakított létesítménnyel gyűjtött ilyen adatokat, ahogy az európai, orosz és kínai űrkutatási hivatalok csaknem 15 éve a Mars 500-projekttel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!