Népbetegség lett a csontritkulás, az 50 év feletti nők kétharmadát érinti

2024. július 3. – 18:21

Másolás

Vágólapra másolva

A csontritkulás (oszteoporózis) miatt bekövetkezett csonttörés két-háromszorosára növeli egy következő törés kialakulásának kockázatát – derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből.

Magyarországon népbetegségnek számít a csontritkulás, ami nagyjából 700 ezer embert érint a Semmelweis Egyetem szerint. A betegek kétharmada nő, akiknél 50 éves kor felett az ösztrogénhiány miatt válik fontossá a csontok védelme. (Az ötvenes korosztály nőivel cikksorozatban foglalkozunk a Telexen, az első részben a társadalmi megítélésüket, a másodikban a testi és mentális egészségüket, a harmadik részben a munkaerőpiaci helyzetüket vizsgáljuk)

„Oszteoporózisra utaló tünet, ha valaki baleset vagy magaslatról való leesés nélkül szenved csonttörést, vagy az életkor előrehaladtával a testmagassága több mint négy centiméterrel csökken” – mondta dr. Takács István, az egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának igazgatója. Takács István szerint a csontritkulás az újabb gyógyszeres terápiáknak köszönhetően visszafordítható, de évekig szedni kell hozzá a csontképződést segítő, később csontvédő gyógyszereket.

Az egyetem szerint évente 100 ezer csonttörés következhet be csontritkulás miatt, élete során minden harmadik 50 év feletti nő érintett lesz, ráadásul az első csontritkulás miatt történt törés két-háromszor növeli egy következő csonttörés kialakulásának esélyét, ezért különösen fontos a megelőzés.

Csípőtáji töréseknél szinte biztos, hogy csontritkulásról van szó. Dr. Horváth Csaba, egyetemi tanár szerint idősebb korban a csontritkulás növeli a halálozás kockázatát is, mert egy műtét után megszűnhet a beteg mozgás és önellátó képessége, ami kitettebbé teheti más betegségeknek, amilyen például a trombózis, a tüdőembólia, a tüdőgyulladás és a felfekvések.

Dr. Mészáros Szilvia szerint a csontritkulás megelőzéséhez már fiatal felnőttkorban ügyelni kell a csonttömeg megőrzésére, amiben segít a rendszeres testmozgás, a kalciumdús étkezés és a D-vitamin is. Egy átlagos nyári napon már akkor is előállítja az optimális mennyiségű D-vitamint a szervezetünk, ha a szabadban töltünk 10-15 percet. Negyed óra napozás alatt akár 20 ezer nemzetközi egység D-vitamin is képződhet, de a napégés megelőzése miatt ajánlott naptejet használni. Magyarországon egyébként októbertől márciusig napi 1500-2000 egységnyi D-vitaminpótlás szükséges, tette hozzá az egyetem adjunktusa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!