Négyezerszer gyorsabb a magyar internetnél a világ leggyorsabb adatkapcsolata

2024. július 2. – 12:40

Másolás

Vágólapra másolva

800 Gbps sebességű kapcsolatot épített ki két rendszermérnök a világ legnagyobb tudományos kísérletét működtető Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) svájci laboratóriuma és holland adattárolója között, írja a BBC. A kapcsolat sebessége, amit Edwin Verheul és Joachim Opdenakker fejlesztett, nagyjából 4400-szor gyorsabb a magyarországi internet jelenlegi átlagsebességénél.

Azt írják, hogy azért van szükség ekkora sávszélességre, mert a CERN Nagy Hadronütköztetője (LHC) elképesztően nagy adatmennyiséget generál, amikor részecskeütközés történik egy kísérlet során (másodpercenként nagyjából egymillió gigabájtnyit), ezeket az adatokat akarták minél nagyobb sebességgel eljuttatni a svájci laborból a holland adattárakba.

Az első sikeres tesztet februárban futtatták le, előtte azonban azt kellett megnézni, hogy egyáltalán meg lehet-e valósítani, és tud-e működni a rendszer. Ehhez a Nokiától kölcsönkapott különleges berendezésre volt szükség, amivel márciusban volt lehetőségük dolgozni. „A Nokia transzpondere olyan, mint egy celeb. Az eszközöket előre lefoglalják, ezért korlátozott időnk volt a tesztelésre, ha egy héttel elhalasztjuk a kísérletet, akkor lecsúsztunk volna róluk” – mondta Verheul.

A CERN svájci központjából Hollandiába vezető optikai kábel 1650 km hosszú, Genfből Párizsba, majd Brüsszelbe és végül Amszterdamba vezet. A 800 Gbps elérésében a kihívást részben az jelentette, hogy a fényimpulzusokat ilyen hosszú távolságon kell közvetíteni. „A távolság miatt a jelek teljesítménye csökken, ezért a különböző helyeken erősíteni kell a jelet” – mondta Opdenakker.

A világ leggyorsabb adatátvitelének rekordját tavaly novemberben döntötték meg Japánban, ebben a kísérletben 22,9 millió Gbps-es sebességet értek el, ez 127 milliószor gyorsabb a magyar átlag internetnél. A kísérleten dolgozó Chigo Okonkwo, az Eindhoven University of Technology kutatója szerint elméletileg akár képes lenne egyszerre 10 milliárd embernek streamelni a Netflixet. Ezt a sebességet gyakorlatban még nem alkalmazták, a japán kutatók hatalmas mennyiségű próba adatot használtak a kísérletben, amit 13 km-es távolságra küldtek, és egy egyedi, 19 érrel rendelkező kábelt használtak, így lett meg a világrekord.

Egyre több új mesterséges intelligencia alapú technológia használatához lesz szükség nagyobb sávszélességre Martin Creaner, a World Broadband Association szakértője szerint. Sok helyen már elérhető a nagy sebességűnek számító 1 Gbps sebességű otthoni internet, az emberek jelentős része azonban jelenleg nem használ ki ekkora sebességet. Creaner arra számít, hogy 2030-ra az otthoni sávszélességek az 50 Gbps-t is elérhetik majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!