A túlélés érdekében lerágják a hangyák egymás lábát

2024. július 2. – 18:12

Másolás

Vágólapra másolva

Egy frissen megjelent kutatás szerint a hangyák lerágják egymás lábát, ha ezzel megmenthetik társuk életét. Az NPR írja, hogy kísérletek során kutatók megfigyelték, hogy az emberek után a hangyák lehetnek az egyetlen olyan faj, akik orvosi célra használnak amputációt.

A németországi Würzburg Egyetem kutatója szerint a hangyák annyira fejlettek, hogy meg tudják állapítani, mennyire súlyos a lábsérülések, és a helyzethez és a helyszínhez alkalmazkodva döntenek a megfelelő intézkedésről annak érdekében, hogy társuk mindenképpen túlélje a sérülést. Ugyanez a kutatócsoport korábban már megállapította a trópusi termeszhangyákról, hogy egy speciális mirigyüknek köszönhetően antibiotikumot tartalmazó váladékkal gyógyítják a saját és egymás sérüléseit.

Ez a mirigy azonban nem található meg minden hangyafajnál, például a később vizsgált Camponotus floridanus hangyáknál sem. Őket vizsgálva a kutatók megfigyelték, hogy ha más hangyákkal harcolva lábsérülést szereznek, akkor bizonyos esetekben inkább megszabadulnak a sérült végtagtól a túlélés reményében.

Ez úgy hajtják végre, hogy a sérült hangya keres magának egy társat, aki először megnyalja a lábat, majd a láb felső részét addig harapdálja, amíg le nem szakad. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a műtét közben a sérült hangya nem ellenkezik, nem mozog, hanem beletörődik az amputációba. A megfigyelt hangyák szinte mindegyike túlélte ezeket a műtéteket, bár azt kiemelték, hogy amputációra csak akkor kerül sor, ha a láb fenti, törzshöz közeli része sérült meg. Ha viszont a lábuk alul sérült meg, akkor általában az a hangya életébe került.

Ez azért alakulhatott ki így, mert a hangyák lábának felső részében található izmok segítenek egy vérszerű folyadékot mozgatni a rovar testében. Ha ez az izom megsérül, akkor lassabban fertőződhet meg a hangya, és kerülhet baktérium vagy más patogén a szervezetébe, így ha időben amputálják a lábát, akkor túlélheti a sérülését. A láb alsó részében nincs ilyen izom, így onnan sokkal gyorsabban terjedhet szét egy baktérium.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!