Hónapokra az űrállomáson ragadhat a Boeing meghibásodott űrhajója

2024. június 30. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

A NASA azt tervezi, hogy az eredeti 45 napot megduplázva, 90 napra emeli a Boeing Starliner űrhajójának maximális tartózkodási idejét a Nemzetközi űrállomáson – írja a CNN. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy akár három hónapra is az ISS-en ragadhat az űrhajó, aminek a tervek szerint már két héttel ezelőtt, június 14-én vissza kellett volna térnie a Földre.

A Boeing űrhajójának elég viszontagságos a története, a cég nagyon sok pénzt ölt a fejlesztésbe, de a projekt rengeteg zökkenővel haladt csak – miközben a konkurens SpaceX már 2020-ban felvitt az ISS-re két űrhajóst a saját űrhajóján. A Boeingnél az első, legénység nélküli tesztrepülést 2019-ben tervezték, de csak 2022-ben történt meg; a legénységgel végzett repülést a Nemzetközi űrállomásra is többször elhalasztották az elmúlt hónapokban, különféle technikai hibák miatt. Végül a Starliner június 5-én két asztronautával, Butch Wilmore-ral és Suni Williamsszel a fedélzetén elindult a világűrbe a floridai Kennedy Űrközpontból.

Ebben sem volt sok köszönet, már az úton héliumszivárgást észleltek, és az űrhajó több manőverező hajóműve is leállt. Végül mégis sikerült bedokkolni az űrállomásra, ahonnan a NASA csak akkor akarja elindítani hazafelé az űrhajót, ha egészen biztos benne, hogy nem lép fel több hiba az úton. Az már most biztosnak látszik, hogy az űrhajó öt hajóművéből egyet nem fognak tudni beüzemelni a visszaútra.

Az űrhivatal azért halasztotta a visszatérést, hogy teszteket tudjanak végezni az új-mexikói sivatagban, amelyek alapján megbizonyosodnak arról, hogy biztonságos lesz az űrhajó útja vissza a Földre. Bár a sajtóban korábban elterjedt, hogy „az űrhajósok odafenn ragadtak az ISS-en”, a NASA mindenkit biztosított afelől, hogy az asztronauták biztonságban vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!