Visszatért a Holdról a kínai űrszonda, értékes holdkőzeteket hozott magával

2024. június 25. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai média jelentése szerint visszatért a Földre a Csang'o–6 közel két hónapnyi küldetése után. Az űrszonda a Góbi-sivatagba érkezett, ritka holdkőzeteket hozva magával, írja a BBC.

A tudósok szerint a kőzetek választ adhatnak a bolygók keletkezésével kapcsolatos fontos kérdésekre. Kína eddig az egyetlen ország, amely leszállt a Hold túloldalán, a Földtől távolabbi pontján, ahol óriási kráterek és kevés sík felület található. Az űrszonda március 6-án indult útjára, küldetése alatt pedig kőzeteket vett magához egy fúró és egy robotkar segítségével, készített néhány fotót, illetve kitűzött egy kínai zászlót.

A Csang'o–6 – Fotó: Jin Liwang / AFP
A Csang'o–6 – Fotó: Jin Liwang / AFP

Kína korábban azt közölte, hogy még 2030 előtt humán küldetést is akar indítani a Holdra, vagyis 2030 körül egy kínai űrhajós űrsétát tehet a Holdon. Erről korábban itt írtunk bővebben.

A Hold az elmúlt években számos űrhajózó nemzet érdeklődésének középpontjába került, mivel a feltételezések szerint értékes nyersanyagokat tartalmaz. A leszállóegységnek legfeljebb három napot kell töltenie az anyagok felszínről történő összegyűjtésével. A küldetés célja körülbelül 2 kg anyag összegyűjtése fúróval és mechanikus karral. Ha az akció sikerül, először a kínai tudósok kapnak lehetőséget a hazacipelt kőzetek elemzésére, majd később a világ egyéb országainak kutatói is pályázhatnak erre a lehetőségre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!