Először találtak mikroműanyagot emberi péniszben

2024. június 19. – 05:52

Másolás

Vágólapra másolva

Először találtak mikroműanyagot emberi péniszben egy kutatás során: a kutatást végző Dr. Ranjith Ramasamy urológus hat merevedési zavarral küzdő férfi péniszét vizsgálta. A tanulmány előzetes fázisban van, de része egy nagyobb kutatásnak, amely hipotézise szerint a mikroműanyagok már mindenhol jelen vannak az emberi szervezet eddig vizsgált részeiben.

Ramasamy kutatása az impotencia és a mindennapokban megtalálható, véletlen belélegzett mikroműanyagok közötti kapcsolatot vizsgálta. A hat péniszből ötben mikroműanyagot találtak a kutatók. A leggyakrabban előforduló műanyag a PET volt, de találtak polipropilént is (ebből készülnek például a kupakok). A vizsgálatból a kutatók biztos következtetést a műanyag és az impotencia kapcsolatában nem tudtak levonni, de ez volt az első, hogy műanyagot találtak emberek péniszében.

Az emberiség több műanyagot fogyaszt, mint valaha: egy friss tanulmány szerint a fiatalabb férfiakban több mikroműanyag van, mint az idősebbekben. Az eddigi kutatások alapján a tudósok találtak már mikroműanyagot például emberi tüdőben, májban, erekben, agyban, spermában, vérben és méhlepényben is. Májusban egy kutatás során az összes vizsgált emberi és kutyaherében találtak mikroműanyagot.

Azt még nem tudjuk pontosan, hogy konkrétan milyen egészségkárosító hatásuk van, de korábbi vizsgálatok alapján károsíthatják a sejteket, és gyulladásokat okozhatnak, valamint a kioldódó vegyszerek is okozhatnak problémákat.

(Business Insider)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!