Másfélfok: A párologtatás a leghatékonyabb eszköz a kánikula ellen

2024. június 19. – 14:34

Másfélfok: A párologtatás a leghatékonyabb eszköz a kánikula ellen
Illusztráció: Petrucz Ágnest / Másfélfok

Másolás

Vágólapra másolva

A városi hőszigethatás fokozódása és a hőségnapok számának növekedése már most is probléma, de ez csak rosszabb lesz, ami mérhető gazdasági és egészségügyi hatásokkal (pl. többlethalálozás) jár, írja a Másfélfok. A portál elemzése szerint a szerdaihoz hasonló kánikulai napok ellen a legalkalmasabb eszköz a párologtatás növelése.

A hőszigethatás miatt a városi, sűrűn beépített területek kimutathatóan melegebbé válnak, míg a külső, agglomerációs, kevésbé beépített, növényzettel, parkokkal borított területeken akár több fokkal hűvösebb időt mérhetünk. Ennek elsősorban az az oka, hogy a városokban használt, utakat burkoló anyagok jóval több sugárzást nyelnek el, mint a növényzet, emiatt a beérkező napsugárzás nagyobb része raktározódik el, és így több energia megy el a felszín feletti légréteg melegítésére. Ha például egy meleg nyári estén a pesti Madách térről Budakeszire megyünk haza, akár többfokos eltérést is tapasztalhatunk.

A Másfélfok elemzése szerint a jelenség csillapítására a zöld városi zöldfelületek bővítése és életben tartása mellett a párologtatás, és az annak során felszabaduló energiamennyiség az egyetlen megbízható megoldás. Ehhez viszont biztosítani kell a párologtatáshoz szükséges vízmennyiséget, ami egyrészt jöhet a lehullott csapadékból: a cikk által vizsgált 2021 júliusában egy délelőtt alatt lehulló 1,7 mm csapadék teljes elpárolgásához szükséges energiamennyisége Budapest belterületére vetítve nagyjából 400 GWh. Ez a Paksi Atomerőmű kilenc (!!) napi energiatermelésének feleltethető meg, ami kb. 40 millió háztartás 1 napi légkondicionálási szükségletének fedezésére elegendő.

Mivel azonban a klímaváltozás miatt viszont már egyre kevésbé kiszámítható az, hogy mikor, milyen mennyiségű csapadékra számíthatunk, a Másfélfok szerint mesterségesen is pótolni kell a párolgást és párologtatást. Ennek egyik formája lehet a csapadékvíz megtartása és hasznosítása, emellett ösztönöznék a tisztított szenny- és szürkevíz felhasználását is – ehhez az elemzés szerint ráadásul a szükséges technológiai megoldások is rendelkezésre állnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!