Ez csak szimuláció – mondta a NASA, miután élő adásba bevágtak egy orvosi vészhelyzetet a Nemzetközi Űrállomáson

2024. június 13. – 09:54

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) Youtube-on futó élő streamjében szerdán sokan egy orvosi vészhelyzetnek lehettek szemtanúi, de a NASA szerint aggodalomra semmi ok minden rendben van a fedélzeten, egyszerűen csak egy szimulációs gyakorlat került be véletlenül az adásba.

Szerdán, magyar idő szerint 12:30 körül a NASA élő streamjében az ideiglenesen megszakítva felirat jelent meg, majd az, hogy a képek visszatérnek, amint a kapcsolat helyreáll.

Ezután tűnt fel a képen egy személy, aki mintha az ISS legénységével kommunikált volna egy súlyos vészhelyzetben, arról beszélt, hogy a parancsnok dekompressziós betegségben szenved. Ez akkor lép fel, ha valaki hirtelen kerül magas nyomású térből jóval kisebb nyomású helyre.

„Tehát ha vissza tudnánk helyezni a parancsnokot az űrruhájába, zárjuk le a megfelelő túlnyomásos kezeléshez. Mielőtt ezt megtenné, lezárná a vizorját és nyomás alá helyezné a ruhát, szeretném, ha még egyszer ellenőrizné a pulzusát” – mondta a férfi, aki a kaliforniai Hawthorne Spacex küldetésirányító központ sebészeként azonosította magát.

Az orvos később azt mondta, hogy aggasztónak tartja a dekompressziós tüneteket, és így a parancsnoknak nincsenek jó esélyei.

A jelenet a közösségi médiában gyorsan visszhangot váltott ki, többen nagyon aggasztónak vagy felkavarónak ítélték a helyzetet, de volt olyan is, aki egyből arra gyanakodott, hogy valószínűleg csak egy gyakorlatról van szó.

A SpaceX később tisztázta, hogy amit a nézők hallottak, az egy Kaliforniában zajló teszt volt. A NASA azt mondta, hogy nem volt valódi vészhelyzet, és hogy az ISS legénysége éppen aludt, amikor a szimulációt véletlenül adásba tették.

„Mindannyian egészségesek és biztonságban vannak, és a holnapi űrséta a terveknek megfelelően reggel 8 órakor kezdődik” – állt a NASA közleményében.

(via Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!