Elon Musk kihátrált az OpenAI ellen indított peréből

2024. június 12. – 15:48

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk február végén jelentette be, hogy pert indít az OpenAI ellen, és bírósági úton akarja kikényszeríteni, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztésének egyik úttörő cége térjen vissza a nonprofit alapú működéshez, amiben indult. Musk az egyik korai befektetője volt a startupnak, ami 2015-ben valóban nonprofitként indult, aztán 2019-ben tért át a profitorientált működésre, és tavaly kapott gigantikus, 10 milliárd dolláros befektetést a Microsofttól, ami nagyon nem tetszett Musknak.

A per végül nem jutott túl sokáig, az OpenAI ugyanis nyilvánosságra hozta a vezetősége és Musk néhány emailváltását, amiből kiderült, hogy a korai években éppen Musk próbálta arrafelé tolni a céget, hogy minél több befektetést vonzzanak be, és feküdjenek rá a minél nagyobb nyereség termelésére. Musk az utolsó pillanatban, egy nappal az első bírósági meghallgatás kitűzött időpontja előtt visszavonta a keresetét. Indoklást nem fűzött hozzá, és az amerikai sajtó érdeklődésére sem reagált.

Talált viszont közben magának egy új ellenséget az iparágon belül. Miután az Apple a WWDC fejlesztői konferenciáján bejelentette, hogy az OpenAI mesterséges intelligenciás megoldásait fogja használni az iPhone-okban és egyéb termékeiben, Musk tucatnyi tweetben kelt ki ez ellen. Többek között azt írta, ha ez valóban így lesz, az olyan biztonsági fenyegetést jelent, hogy kénytelen lesz kitiltani az iPhone-okat az összes cégétől, és még a vendégeknek is le kell majd adni ezeket, mielőtt az épületbe belépnek. Az Apple egyelőre nem reagált erre, korábban azonban már visszavonta a hirdetéseit az X felületéről, ahol azok rendszeresen antiszemita tartalmak mellett jelentek meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!