Az Apple befoltozta a hibát, hogy ne jelenjenek meg a telefonokon a rég kitörölt fotók

2024. május 21. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az Apple kiadta a 17.5.1-es operációsrendszer-frissítését, amivel kijavították azt az apró problémát, hogy rég kitörölt képek jelentek meg újra néhány ember iPhone-ján. Ez néhány napja, a 17.5-ös frissítés letöltése után fordult elő felhasználóknál, és volt, akinek évekkel korábban kitörölt meztelen fotói keltek újra életre a frissen készült képeknek fenntartott mappában.

Ha az ember nem töröl kétszer, akkor az iPhone-ok törlés után 30 napig tartják meg a fotókat és videókat, hogy ha az ember meggondolja magát, vagy csak véletlenül törölt valamit, egy ideig még vissza tudja hozni ezeket. Elméletileg a 30 nap után végleg eltűnnek ezek a tartalmak.

Azonban a digitális dolgok törlése nem olyan egyszerű, mint ahogy elsőre tűnhet. Nem elég rányomni a kis kukára, mert nem biztos, hogy ténylegesen törlődik az adott fájl. Ahhoz, hogy biztos ne lehessen visszaszerezni, felül kell írni a helyét mondjuk nullákkal, hogy valaki később véletlenül vagy direkt ne tudja visszafejteni a digitális életünket.

A törlés azonban a leggyakrabban annyit jelent, hogy a rendszer elkönyveli, hogy az adott fájlt nem akarjuk megtartani, és úgy tesz, mintha nem létezne. Amikor később szabad helyre van szüksége, akkor – mivel gyakorlatilag megfeledkezett a korábban törölt fájl létezéséről – az új valamit a korábban törölt elem helyére rakja. Viszont amíg nem kerül valóban új adat ezekre a területekre, a régiek még ott maradnak, csak az operációs rendszer nem tudja, mik azok.

A 17.5.1-es frissítés leírása szerint azok a fotók kerültek vissza, amik „adatbázis-sérülést szenvedtek”, még ha korábban törlődtek is. Azt is hozzátették, hogy ez csak ritkán fordult elő, de nem részletezték, hogy hány felhasználóval. A probléma azonban nem is feltétlenül azzal van, hogy régi képek újra megjelennek a készítőik telefonján, hanem az, hogy legalább egy esetben egy olyan iPaden jelentek meg újra régi, törölt képek, amit egyszer teljesen lecsupaszítottak és eladtak valaki másnak. Ezzel az eredeti felhasználó már semmit nem tud kezdeni, így a régi képei idegen kezekben maradhatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!