Évekkel ezelőtt letörölt fotók bukkannak fel újra az iPhone-okon rendszerfrissítés után

2024. május 16. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az Apple a hét elején adta ki az iPhone telefonok új operációsrendszer-frissítését, ami a 17.5-ös verziószámot viseli. Az ilyen, nagyobb frissítéseknél előfordulnak néha olyan hibák, amelyek valahogy átcsúsztak a tesztelésen, és most is ez a helyzet: sok felhasználó jelezte, hogy évekkel ezelőtti, elméletileg már réges rég letörölt fotói váltak újra láthatóvá a kamera alkalmazásban. Ezek a „Recent”, vagyis a frissen készült fotók albumában tűnnek fel a beszámolók szerint. Néhány esetben a felhasználók azt jelezték, hogy nem is a saját, hanem a telefon előző tulajának képei bukkantak fel újra, évekkel a törlésük után.

Az iPhone-ok törlés után 30 napig tartják meg a fotókat és videókat, hogy ha az ember meggondolja magát, vagy csak véletlenül törölt valamit, egy ideig még vissza tudja hozni ezeket. Elméletileg a 30 nap után végleg törlődnek ezek a tartalmak.

Valójában a digitális adattárolásnál a fájlok törlése ritkán jelent valóban törlést (vagyis azt, hogy az adott területet a fizikai adattárolón nullákkal írnák felül), a gyakorlatban az szokott történni, hogy az operációs rendszer „elfeledkezik” a létezésükről, és az adattárolón azt a helyet, ahol az adott tartalmat leíró adatok vannak, üresnek nyilvánítja, ahová onnantól kezdve bármilyen adat kerülhet. Viszont amíg nem kerül valóban új adat ezekre a területekre, a régiek még ott maradnak, csak az operációs rendszer nem tudja, mik azok. Ezt valahogy úgy lehet elképzelni, mint amikor egy lakásból kiköltöznek a lakók (papíron üres lesz a lakás), de pár bútoruk még ott marad, míg az új lakó be nem költözik, és ki nem dobálja azokat (felülírja új adatokkal az ottmaradt régieket).

A mostani hiba valószínűleg az ilyen, elméletileg már törölt, de a gyakorlatban mégis csak ott maradt képeket érinti, ezeket kezdi valami miatt újra látni a rendszer. Az Apple egyelőre nem reagált a hibával kapcsolatos kérdésekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!