Új kutatás bizonyítja, hogy felesleges volt enyhe Covidra favipiravirt adni itthon

2024. április 18. – 14:29

Másolás

Vágólapra másolva

Szegedi kutatók egy friss tanulmánya bizonyítja, hogy gyakorlatilag semmi haszna nem volt annak, ahogyan Magyarországon a favipiravirt használták a koronavírus-járvány alatt: az enyhe tünetekkel járó fertőzés esetében ugyanis nem hatásos, a vírus nem ürül ki gyorsabban tőle a szervezetből.

A magyar Covid-terápiás ajánlás szerint ugyanis itthon enyhe és középsúlyos betegeknek volt javasolt a szedése, a betegség korai fázisában, a tünetek kezdetét követő 3-5 napon belül (enyhe betegeknek az alapellátásban, azaz háziorvos által felírva is mérlegelhető, középsúlyos betegeknek ambulánsan, azaz járóbeteg-ellátásban volt javasolt). Gyógyszertárakban receptre ingyenesen kiváltható volt.

A friss metaanalízis azonban most azt mutatja, hogy az enyhe tüneteknél egyáltalán nincs szignifikánsan gyorsabb víruskiürülés. Az alcsoport-elemzésekből az derült ki, hogy a favipiravir-kezelés 59 és 42 százalékkal növelte a vírusürülést közepes súlyosságú COVID-19 esetén, illetve fekvőbeteg-ellátásban. A favipiravirnak nem volt jótékony hatása az enyhe tünetekkel járó, ambuláns ellátásban részesült betegek esetében sem.

Ez azt jelenti, hogy a gyógyszertárban kapott, enyhe tünetekre szedett favipiravir hatástalan a koronavírusra, a súlyosabb és közepesen súlyos eseteknél, kórházban lett volna értelme használni. A legújabb Covid-irányelvben egyébként már nem szerepel enyhe fertőzésre a favipiravir-kezelés.

Az OGYÉI 2020 október elején engedélyezte a gyógyszer alkalmazását klinikai vizsgálat keretében, ami több kórház részvételével indult el. December elején a favipiravir bekerült a hazai terápiás ajánlásba, a hónap végén elérhetővé vált a járóbeteg-ellátásban is. A favipiravir hazájában, Japánban az egészségügyi minisztérium december végén leállította a favipiravir 2020 eleje óta futó klinikai vizsgálatát, és azóta nem adnak több covidos betegnek a gyógyszerből. Az amerikai, a brit és a német terápiás ajánlás sem tartalmazza a favipiravirt, ahogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányelvei sem, az ausztrál ajánlás pedig kimondottan nem javasolja az alkalmazását. Az azonban nem igaz, hogy sehol ne használnák a favipiravirt: Kína, India, Oroszország vagy Törökország mellett például a szomszédos Szerbiában és Romániában is használatban volt.

2022-ben az OGYÉI büntetőfeljelentést tett a favipiravir hatásosságát megkérdőjelező hazai újságcikkek miatt. Azt nem árulták el, hogy pontosan mivel és mi volt a bajuk. Azt sem közölték, hogy mi alapján tartják vitán felül állónak az itthon széles körben használt gyógyszert. Az OGYÉI lépését a tudományos világ felháborodással és értetlenkedve fogadta, mivel jogi úton próbált meg rendezni egy tudományos vitát: azt, hogy mennyire hatékony tulajdonképpen a favipiravir a Coviddal szemben. A mostani kutatás azt bizonyította: úgy, ahogyan itthon használták, nagyjából semennyire.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!