Teljesen új robotot mutatott be a Boston Dynamics, a szaltózó, parkourozó előző modell nyugdíjazása után

2024. április 18. – 17:20

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nappal azután, hogy a Boston Dynamics a legjobb pillanatainak csokorba gyűjtésével nyugdíjba küldte a szaltózós, parkourozós, sőt, táncolós performanszaival ismertté vált robotját, a robotikában élen járó cég bemutatta az ugyancsak Atlas nevű utódját. Az új modell a vállalat szerint több évtized innovációinak eredménye, és a való életben femlerülő problémák leküzdésére lett tervezve – derült ki a Boston Dynamics szerdai közleményéből.

A legfontosabb különbség az előző modellhez képest az, hogy azt hidraulika mozgatta, ezt a robotot viszont már kizárólag elektromos motorok hajtják. A Boston Dynamics szerint az elektromos változat nemcsak erősebb lesz, hanem a mozgástartománya is nagyobb lesz, mint bármelyik korábbi verziónak. A hardver mellett a szoftver is fejlődött, természetesen az Atlasba is beépítették a mesterséges intelligenciát, hogy a legösszetettebb problémákkal is meg tudjon küzdeni.

Az egyébként már az első videóból jól látszik, hogy az elektromos Atlas egészen máshogyan mozog, mint az elődei, úgy kel fel a Földről, hogy közben teljesen természetellenes pózokba vágja magát, amitől az egész kicsit olyan, mintha egy horrorfilmet, vagy egy Dark Souls-főellenség intróját nézné az ember. Az is szembetűnő, hogy ennek a modellnek már van egy stúdiólámpára (vagy a Mass Effect játékok gethjeire) hasonlító feje.

Erről a Boston Dynamics vezérigazgatója, Robert Playter egy interjúban azt mondta, hogy szándékosan nem csinálták emberire, mert az ilyen kísérletek mind túlságosan disztópikusak voltak. Persze a bizarr mozgással együtt így sem nehéz elképzelni a gonoszrobotos sci-fik kötelező toposzát, ahol a fény pirosra vált, és a robot kitöri valakinek a nyakát, ami az emberfeletti erejével nem is lenne lehetetlen, de ilyesmi szerencsére fel sem merült a cég közleményében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!