Gigantikus, 170 kilós őskengurufajt azonosítottak Ausztráliában

2024. április 15. – 13:44

Másolás

Vágólapra másolva

A kenguruk alapból is rendkívül érdekes állatok, de a ma élő példányok a fasorban sincsenek azokhoz az óriási elődjeikhez képest, amelyek még pár tízezer évvel ezelőtt is vígan rótták az ausztrál pusztákat. Az ottani megafauna jelentős képviselőinek számító Protemnodonokról, azaz óriáskengurukról eddig meglehetősen limitált ismeretekkel rendelkeztek a tudósok, azonban egy friss kutatásban három új fajt is sikerült azonosítani. Ezekből az egyik ráadásul akár 170 kilós is lehetett a kutatók szerint – írja a Phys.org.

A Megataxa nevű szaklapban közzétett tanulmányban három, 2013-ban, 2018-ban és 2019-ben előkerült, komplett kengurucsontváz nyomán indultak el a kutatók, amelyek alapján 150 év után sikerült teljes bizonyossággal leírni három új fajt. Ezek a Protemnodon viator, a Protemnodon mamkurra és a Protemnodon dawsonae, amelyek a kutatók szerint különböző környezetben éltek, sőt, különböző módon is közlekedtek. Azt is megerősítették, hogy

az elsőként a 19. században a „dinoszaurusz” kifejezést is meghonosító Sir Richard Owen által leírt Protemnodon anakvalóban egy külön faj volt.

A kutatást vezető Dr. Isaac Kerr elmondása szerint a kutatásuk arra enged következtetni, hogy az eddigi hiedelmekkel szemben az óriáskenguruk nem mind négy lábon jártak, szerintük ez csak három-négy fajra lehetett igaz. Ráadásul még ezek is inkább úgy jártak, mint a kurtafarkú kenguruk, azaz váltogattak a négy lábon járás és a két lábon ugrálás között. A Protemnodon mamkurra is ezek közé tartozhatott, valószínűleg csak akkor ugrált, ha megijesztették.

A legizgalmasabb viszont így is a Protemnodon viator volt az újonnan leírt fajok közül, ez ugyanis akár 170 kilót is nyomhatott a kutatók szerint, azaz durván kétszer akkora lehetett, mint a legnagyobb vörös óriáskenguruk. A tanulmány szerint nagyjából ugyanott is élt, ahol a vörös óriáskenguruk, és a csontváza alapján egy hosszú végtagokkal rendelkező, agilis faj lehetett, ami gyorsan és hatékonyan tudott ugrándozni. A Protemnodon dawsonae, amiről a kevesebb fosszília miatt kevesebbet is lehet tudni, a kutatók szerint a mocsári kenguruhoz hasonlíthatott.

A Protemnodor viator közel teljes csontváza – Forrás: Flinders University
A Protemnodor viator közel teljes csontváza – Forrás: Flinders University

Kerr és a kutatócsoport többi tagja a tanulmány elkészítéséhez tizennégy múzeumot látogatott meg szerte a világon, a Protemnodonok minden létező ismert példányát megvizsgálták, és több mint 800 példány maradványait fotóztak és modellezték le, hogy össze tudják hasonlítani őket. A most azonosított fajok 5 millió évvel ezelőttől egészen 40 ezer évvel ezelőttig élhettek Ausztráliában, mígnem rejtélyes okból egyszer csak az összes Protemnodon ki nem pusztult. Ez a kutatás a jövőben abban is segíthet, hogy kiderüljön, miért történt ez, miközben más, hasonló állatok ezután is fennmaradtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!