Ha dühös, ne ordibáljon, előbb megnyugszik, ha egy papírra leírja a gondolatait

2024. április 11. – 13:28

Másolás

Vágólapra másolva

Japán kutatók arra jutottak, hogy hamarabb megnyugszik az ember, ha nem enged teret a dühkitörésének, hanem ehelyett leírja negatív gondolatait egy papírra, amit aztán széttép vagy a kukába dob.

A Scientific Reports on Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány az írott szó és a düh csökkentése között összefüggéseket próbálta feltárni. A kiindulópontjuk az a megfigyelés volt, hogy az emberek hangulatát képes befolyásolni, ha interakciókba kerülnek tárgyakkal. Klasszikus példa, amikor valaki úgy vél bosszút állni a partnerén, hogy megsemmisíti annak korábbi ajándékait vagy elégeti a tőle kapott levelet egy csalódás esetén.

Ezt a viselkedést a kutatók visszafelé ható mágikus fertőzésnek nevezték – gyakorlatilag vuduzást is mondhattak volna – , mert ilyen esetekben az emberek úgy viselkednek, mintha a tárgyon végzett műveletek magukra az egyénekre is hatással bírhatnának. Ha negatív gondolatot okozó tárgytól, a korábbi példa alapján a levéltől megszabadulnak, akkor az eredeti érzelem is eltűnik, rögzítették a kutatók.

A most közölt kutatás fontos lépése volt, hogy az abban résztvevő alanyokat felidegesítsék. Ötven diákot kértek meg arra, hogy írjanak rövid véleményt egy fontos társadalmi problémáról, például arról, hogy be kellene-e tiltani a nyilvános dohányzást. Az írásokat értékelők ezután szándékosan alacsony pontszámot adtak a diákok, ráadásul sértő megjegyzésekkel is ellátták a dolgozatokat Például ilyeneket: „Nem tudom elhinni, hogy egy tanult ember így gondolkodik. Remélem, ez az ember tanul valamit, amíg az egyetemre jár.”

A vérig sértett és felhúzott és diákok ezután a negatív visszajelzésekkel kapcsolatos dühös gondolataikat is leírták gy papírra. Az egyik csoportnak azt mondták, hogy gyűrjék össze a papír és dobják egy kukába, vagy tartsák asztalukon egy mappában. A másik csoporttól pedig azt kérték, hogy aprítsák fel a papírjukat, vagy tegyék be egy műanyag dobozba.

A papírt a szemetesbe dobó vagy azt megsemmisítő személyek dühszintje visszatért a kiindulási állapothoz, míg azoknál, akik megtartották a papír egy nyomtatott példányát, csak kis mértékben csökkent az általános dühük. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ez eldobás és annak értelmezése döntő szerepet játszik a harag csökkentésében.

„Arra számítottunk, hogy módszerünk bizonyos mértékig elfojtja a haragot. De csodálkoztunk, hogy a harag szinte teljesen megszűnt” – mondta Kavai Nobujuki, a Nagoja Egyetem kutatója, aki szerint az eldobási technikát olyan helyzetben is használni lehet, amikor hirtelen pattan ki a düh.

Japában egyébként van hagyománya ennek a módszernek. A Kijósu városban található Hijosi szentélyben az emberek egy fesztivál során olyan korongokat törnek össze, amelyek valamilyen őket bántó dolgot jelképeznek. A tanulmány eredményei magyarázatot adhatnak arra a megkönnyebbülés érzésére, amelyről a résztvevők a fesztiválról való távozás után számoltak be – állapította meg a tanulmány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!