Meghalt Peter Higgs fizikus, a Higgs-bozon elméletének megalkotója

2024. április 9. – 19:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

94 éves korában meghalt Peter Higgs Nobel-díjas brit fizikus, aki a Higgs-bozonról vált híressé – írta a BBC.

Az Edinburgh-i Egyetem közleménye szerint Higgs április 8-án, rövid betegség után, békésen hunyt el edinburgh-i otthonában. Nagyszerű tanár és mentor volt, aki fiatal tudósok generációit inspirálta – írták.

Peter Higgs világszerte ismertté egy új részecske – az úgynevezett Higgs-bozon – létezésének előrejelzéséről, amelyről először 1964-ben publikált. Csaknem ötven évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az isteninek is nevezett részecske létezését megerősítsék: az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjében (LHC) végzett kísérletek 2012-ben végül megerősítették Higgs elméletét. Ezért a munkájukért 2013-ban François Englert belga elméleti fizikussal együtt megkapták a fizikai Nobel-díjat.

Peter Higgs Nobel-díjas brit elméleti fizikus a londoni Tudományos Múzeumban – Fotó: Sean Dempsey / PA Images / MTI
Peter Higgs Nobel-díjas brit elméleti fizikus a londoni Tudományos Múzeumban – Fotó: Sean Dempsey / PA Images / MTI

Peter Higgs 1929-ben született az angliai Newcastle-ben, édesapja angol, édesanyja skót volt. A King's College London egyetemen szerzett fizikusdiplomát 1950-ben, majd az Edinburghi Egyetemen kapott vezető kutatói állást. Tudományos pályafutása során az Imperial College London, illetve a University College London egyetemeken is oktatott és kutatott, majd visszatért a skót főváros egyetemére, és végül innen vonult nyugállományba 1996-ban. A brit tudományos akadémia szerepét betöltő Royal Society is rendes tagjai közé választotta, és több brit egyetem adományozott neki díszdoktori címet – írta az MTI.

Peter Higgs más fizikusokkal közösen az 1960-as években kezdett dolgozni azon az elméleten, amely akkori várakozásaik szerint magyarázatot adna arra, hogy a világegyetem alkotórészeinek miért van tömegük. Olyan részecske után kutattak, amely elképzelésük szerint egyetlen elmélet keretében megmagyarázná az erős és a gyenge kölcsönhatás, illetve az elektromágnesesség jelenségét. Higgs eredeti elmélete szerint a részecskéknek a világegyetem kezdetekor, az ősrobbanás pillanatában még nem volt tömegük, de a másodperc mérhetetlenül kis törtrészével később, egy elméleti mezővel végbement kölcsönhatás révén – ez kapta a Higgs-mező nevet – tömeghez jutottak.

Sir Peter Mathieson professzor, az Edinburghi Egyetem rektora és alkancellárja kedd esti megemlékezésében úgy fogalmazott: Peter Higgs meglátásai és képzelőereje révén az egész környező világról alkotott tudáshalmaz gyarapodott, úttörő tevékenysége tudósok ezreire hatott ösztönzőerővel, munkásságának öröksége pedig nemzedékeken át nyújt majd ihletet még több tudósnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!