A vizsgált ételek és italok több mint felében találtak veszélyes örök vegyületeket az Egyesült Királyságban

2024. április 9. – 15:58

Másolás

Vágólapra másolva

Aktivisták szerint a brit kormánynak be kéne tiltania 25 olyan rovarirtót, amikben úgynevezett örök vegyületek, azaz PFAS-ok találhatók – írja a Sky News. A Nagy-Britanniában kapható élelmiszerek és italok több mint felében találtak ilyen, potenciálisan mérgező anyagot.

A PFAS-ok felhalmozódnak az emberi szervezetben, és több súlyos egészségügyi problémához köthetők. Az Európai Parlament ezért tiltaná be ezeket az élelmiszerek csomagolásánál. A 25 rovarirtó közül, ami ellen kampányolnak, kettő nagyon veszélyes besorolású.

Az eprek voltak a legrosszabb helyzetben, ugyanis a 120 minta 95 százalékában találtak PFAS-t. Az élelmiszereken összesen 401 különböző rovarirtó maradványait keresték. Az őszibarackok, uborkák, sárgabarackok és babok legalább 15 százalékán találtak PFAS-t, és az összes vizsgált élelmiszer 56,4 százalékán találtak ilyen maradványt.

  • 109 szőlőminta 61 százalékán,
  • 121 cseresznyeminta 56 százalékán,
  • 96 spenótminta 42 százalékán és
  • 96 paradicsomminta 38 százalékán találtak még PFAS-t.

Ezek mind a törvényileg előírt szint alatt voltak, de 1,8 százalékon a legálisnál magasabb mennyiségben találtak ilyen anyagot.

A hatóság szerint még ez sem feltétlenül veszélyes az emberi szervezetre, de az aktivisták szerint a határérték nem garantálja, hogy az alatt biztonságos lenne a fogyasztás. Hozzátették, hogy a vizsgálat során nem vették figyelembe, hogy milyen más módokon (például csomagolóanyagokon át) lehet még bevinni PFAS-eket a szervezetbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!