A Google-nek több milliárd privát böngészési adatot kell törölnie

2024. április 2. – 11:50

Másolás

Vágólapra másolva

Több milliárd privát böngészési adat törlésére kényszerül a Google egy per miatt, amelyben azzal vádolják a techóriást, hogy inkognitó módban is gyűjt adatokat a felhasználók böngészéséről, írja a The Guardian. A Google beismerte a vádakat, legalább is az után, hogy tavaly év végén elvesztett egy pert, amit a felhasználók azért indítottak, mert a Chrome inkognitó módban is gyűjtötte az adataikat. A Google 5 milliárd dollár kártérítést is kell, hogy fizessen.

A per szerint a Google az adatgyűjtéssel a felhasználóktól beleegyezés nélkül gyűjtött információkat például a barátaikról, kedvenc ételeikről, hobbijaikról, vásárlási szokásaikról és a „legintimebb és potenciálisan kínos dolgokról” is.

Az egyezség feltételeit hétfőn nyújtották be a kaliforniai oaklandi szövetségi bíróságon, még Yvonne Gonzalez Rogers amerikai kerületi bíró jóváhagyása szükséges az ügy rendezéséhez. A csoportos kereset 2020-ban kezdődött, és több millió Google-felhasználóra terjedt ki, akik 2016. június 1. óta használtak privát böngészést. Az egyezség értelmében a Google-nek egyértelműen jeleznie kell, milyen adatokat gyűjt a privát böngészés során, és azoknak a felhasználóknak, akik inkognitó módot használnak, öt évig harmadik féltől származó sütiket sem kell elfogadniuk.

„Az eredmény az, hogy a Google kevesebb adatot fog gyűjteni a felhasználók privát böngészési munkameneteiből, és a Google kevesebb pénzt fog keresni az adatokból” – írták a felperesek ügyvédei.

Bár a felperesek most nem kapnak kártérítést, egyénileg perelhetnek később. A bírósági dokumentumok szerint a Google támogatja az egyezség végleges jóváhagyását, de nem ért egyet a felperesek „jogi és ténybeli állításaival”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!