Folytatja emberi embriók génszerkesztését a kínai kutató, akit három évre lecsuktak az első génmódosított ikerpár miatt

2024. április 1. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

Leülte börtönbüntetését és visszatért a laborjába Ho Csien-kuj (He Jiankui) kínai kutató, akit azért ítéltek korábban szabadságvesztésre, mert engedély nélkül módosította emberi embriók génszerkezetét – írja a Guardian a Mainichi Shimbun japán lap által a tudóssal készített interjúra hivatkozva. A férfi azt mondja, az Alzheimer-kór és más genetikus betegségek gyógyításán szeretne dolgozni.

Ho azt mondja, továbbra is az emberi embriók génmódosításának területén folytatja kutatásait annak ellenére, hogy korábbi kísérlete miatt három évre rács mögött kötött ki, és a tudományos közösségben nagyon komoly etikai és társadalmi tabuk övezik az ötletet: sokan attól tartanak, hogy ha elindulunk ebbe az irányba, hamarosan meg fog jelenni az igény a laborban összeválogatott tulajdonságokkal rendelkező kisbabák iránt.

A kínai orvos egyébként nem ehhez hasonló „dizájner bébiket” próbált létrehozni, hanem a HIV-vírust örökítő részt metszette ki két HIV-pozitív szülő embrióiból az úgynevezett Crispr-Cas9 technika segítségével. A módszer, aminek kifejlesztéséért nemrég Nobel-díj is járt, működik, Ho Csien-kuj esetében az volt a probléma, hogy emberi embriókon alkalmazta annak ellenére, hogy kockázatos, etikailag vitatott és a közvélekedés szerint orvosilag indokolatlan eljárást hajtott végre úgy, hogy az érintett családok nem voltak megfelelően tájékoztatva a lehetséges kimenetekről.
A bíróság 2019-ben megállapította, hogy a kutató meghamisította az etikai felülvizsgálati bizottságtól származó dokumentumokat, amelyek alapján párokat toborzott a kísérlethez.

A szóban forgó ikrek (Lulu és Nana) egyébként megszülettek és ma is élnek Kínában, de személyazonosságukat érthető okokból védik. 2019-ben rajtuk kívül még egy harmadik génmódosított lány is született. Az interjúban elmondottak szerint a három gyerek „tökéletesen egészséges, nincsenek növekedési problémáik”, a most 5 éves ikrek óvodába járnak. (A történet részletesen elolvasható itt angolul.)

A kritikák ellenére Ho Csien-kuj továbbra is kiáll korábbi munkája mellett, a friss interjúban is azt mondta, „büszke” arra, hogy Lulut és Nanát alkotta. A tudós, aki 2022-es szabadulása óta három laboratóriumot is üzemeltet, azt reméli, hogy az emberi embriók genomszerkesztésével végül megszabadulhatunk egy sor olyan ritka genetikai betegségtől, mint a Duchenne-izomdisztrófia és az örökletes Alzheimer-kór. Ho Csien-kuj a Guardiannek is nyilatkozott tavaly, ekkor azt mondta, „túl gyorsan” cselekedett, amikor az eljárást erőltette, de elzárkózott attól, hogy bocsánatkérést fogalmazzon meg.

A friss interjúban kiállt amellett, hogy a társadalom „előbb-utóbb elfogadja” az emberi embriók génszerkesztését a genetikai betegségek gyógymódjainak megtalálása érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!