Magyar Péter visszavonhatatlanul Ismert Ember lett: már netes csalók is visszaélnek a nevével

2024. március 28. – 03:04

Magyar Péter visszavonhatatlanul Ismert Ember lett: már netes csalók is visszaélnek a nevével
Képernyőkép az Indexet imitáló átverős oldalról – Forrás: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Mi mutatja a leglátványosabban, hogy Magyar Péter színre lépése átütötte a közéleti témákkal szemben hagyományosan közönyös magyar társadalom ingerküszöbét? Hát az, hogy már meg is jelentek a nevével visszaélő netes átverések. Konkrétan azok a kriptocsalások, amelyek egy-egy híres ember szájába adva hitegetik a felhasználókat a pehelykönnyű meggazdagodás mesés ígéretével, hogy valójában lehúzós kriptobefektetésekbe rángassák bele őket.

Az ilyen kriptocsalások hátteréről korábban a Direkt36 írt részletesen, de több szakértői elemzés is készült a mögöttük felépített hálózatok felderítéséről. A módszer lényege, hogy a felhasználó rákattint egy elé kerülő, bombasztikusan hangzó hirdetésre valamilyen szenzációs pénzszerzési lehetőségről. Kattintás után egy olyan oldalon találja magát, amely valamelyik ismert híroldal dizájnját másolja le, de az eredeti oldalhoz természetesen semmi köze nincs. Az oldalon olvasható cikk egy fantasztikus pénzügyi befektetési lehetőséget ír le, és ezt jellemzően egy híres ember szájába adja. Aki még innen is továbbkattint a könnyű vagyonosodás reményében, az egy regisztrációs oldalra jut, ahol meg kell adnia a személyes adatait. Ha ezt megteszi, az adatait egyrészt ki tudja, ki mindenki fogja onnantól csalásokhoz felhasználni; másrészt jelentkezni fognak nála a „befektetés” további részleteivel, potenciálisan súlyos pénzekkel lehúzva az áldozatot.

A csalók éltek már vissza ilyen módon többek között Palvin Barbara, Karácsony Gergely, Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor, de még Orbán Viktor nevével is – hozzájuk csatlakozott most Magyar Péter.

„Magyar Péter ismét botrány középpontjába került, elkövette azt a hibát hogy élő adásban beszélt egyik bevételi forrásáról”

– hirdeti a cikk címe az Index dizájnját koppintó átverős oldalon, amelyre Kocsis Tamás kiberbiztonsági szakértő hívta fel a figyelmünket.

A cikk nem elégszik meg azzal, hogy leírja, Magyar Péter szerint mindenki fektessen az általa ajánlott kriptovalutába, ha instant meg akar gazdagodni, hanem egy egész kis történetet kreál az átverés köré: „A »Partizán podcast« című műsor élő adása során komoly botrány tört ki a műsorvezető Márton Gulyás és a vendég Magyar Péter között. A heves vita során Márton Gulyás megkérdőjelezte Magyar Péter szavainak igazságtartalmát, és hazugnak nevezte őt több ezer néző előtt, élő adásban. Az incidensre reagálva a tévécsatorna vezetősége úgy döntött, hogy leveszi az interjút a műsorról, és nem volt hajlandó kommentálni a helyzetet és a műsorvezető Márton Gulyás viselkedését. Minden nehézség ellenére szerkesztőségünk úgy döntött, hogy közzéteszi ezt az interjút” – indul a cikk, és talán már kitalálták, hogy „Márton Gulyás” azon akadt ki, hogy Magyar Péter milyen könnyen meggazdagodott a tuti módszerével.

Ezután egy hosszabb párbeszédleirat következik, amely így indul:

Magyar Péter: „Hadd fogalmazzak így: egyáltalán nem kell dolgoznod ahhoz, hogy gazdagságot érj el. Ha egyszer megismered és megérted ezt a koncepciót, könnyebben kezdesz majd azonosulni a pénzzel.”.

Márton Gulyás: „Könnyű neked tanácsokat osztogatni! Nekem pedig minden nap szenvednem kell a munkahelyemen, hogy eltartsam a családomat. És tudod mit? Úgyis mindig kevés a pénzem.”

Magyar Péter: „Mi a baj azzal, ha elkezdesz másképp gondolkodni? Csak fogadd el a gondolatot, hogy a munka nem az egyetlen módja a pénzkeresésnek. Amikor valaki azt mondja nekem, hogy csak szerencsém van – az arcába röhögök, mert ma már minden elérhető az interneten, amivel meggazdagodhatsz anélkül, hogy fel kellene állnod a kanapéról.”

Márton Gulyás: „Szóval azt mondod, hogy mindenki úgy tud pénzt keresni, mint te? Nem hiszem el, amit mondasz...”.

Ezután a fiktív tévéműsorban elszabadultak az indulatok. „Minden néző látta, hogy megmutattad a honlapot, ahol pénzt keresel, a kamera rögzítette a linket! Miért tetted ezt élő adásban? Ez árthat az államnak” – vetette fel a fiktív műsorvezető, mire a fiktív Magyar közölte, hogy ő csak fel akarja nyitni az emberek szemét. A dolog odáig fajult, hogy „Magyar” élő adásban regisztrálta „Gulyást” az ImmediatePro nevű platformon, és „elvégezte a minimális befizetést”, ami potom 96 ezer forint. Félórával később megnézték a frissen nyitott számlát, és láss csodát: a befektetett összeg máris 114 035 forintra hízott.

A cikk ezután figyelmezteti az olvasót, hogy a szövegben többször is elhelyezett linket („amit maga Magyar Péter biztosított szerkesztőségünk számára”) érdemes elmenteni, mielőtt a tévéműsorhoz hasonlóan a cikket is törlik. De itt még nincs vége, ezután a fiktív újság egyik munkatársának beszámolója következik a platform kipróbálásáról – ehhez amúgy Szlazsánszky Ferenc, az Atv.hu januárban leváltott főszerkesztőjének nevével és képével éltek vissza. Ő egy hét alatt keresett 96 ezer forint befektetésével több mint 420 ezret. A cikk végén még kamu hozzászólások is vannak további sikeres befektetésekről.

A tanulságok:

  1. Magyar Péter úgynevezett Ismert Ember lett.
  2. A gépi fordító magyartudása még mindig sok kívánnivalót hagy maga után.
  3. Soha ne kattintson semmire, ahol mesés meggazdagodást ígérnek, de ha katasztrófaturistaként mégis megteszi, legalább az adatait ne adja meg, és pláne ne fizessen ki súlyos összegeket.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!