Észrevette, hogy nem tud a térképre kattintani a Google keresőjében? Nem önnél van a hiba!

2024. március 28. – 09:15

Észrevette, hogy nem tud a térképre kattintani a Google keresőjében? Nem önnél van a hiba!
Volt térkép, nincs térkép – Forrás: Google

Másolás

Vágólapra másolva

A Google keresőjének egyik hasznos funkciója, hogy ha egy címre keresünk rá, a találati lista tetején egy kis térkép is mutatja, hogy a keresett cím hol található. Erre rákattintva eddig ott helyben megnyílt egy nagyobb térképes nézet, amelyet mozgatni és nagyítani is lehetett, és ha útvonalat akartunk tervezni az adott címre, egy gombnyomással átugorhattunk magára a Google Térképre is.

Na ennek mostantól vége, és ha ezért valakit okolni akar, akkor nem a Google-t, hanem az Európai Uniót teheti felelőssé.

Az elmúlt hetekben többen is azt vettük észre, hogy ez a térképes funkció mintha nem működne a keresőben: a találatok között ugyan megjelenik egy kis térkép, de már csak kép formájában, se rákattintani, se belenagyítani vagy bármit csinálni nem lehet vele, és ennek megfelelően nem is túl hasznos már. Sőt, mint kiderült, a keresőkategóriák közül is eltűnt a térképes keresési lehetőség a kép-, videó- és hírkeresés mellől. Először azt hittem, a hiba az én készülékemben van, de amikor realizáltam, hogy a szerkesztőségben más is hasonlót tapasztalt, rákerestem a térképmentes keresőmben.

Mint kiderült, mások is belefutottak ugyanebbe a jelenségbe, és fórumokon panaszkodtak is miatta. Az egyik ilyen március közepi bejegyzésre hivatalos válasz is érkezett: „Az EU digitális piacról szóló jogszabályának (DMA) való megfelelés érdekében változtatásokat hajtottunk végre a Google Keresőben az Európai Gazdasági Térségben (EGT). A keresési eredményekben megjelenő térképek nem linkelnek a Google Térképre. A Keresés oldal tetején található, a Google Térképre mutató Térkép linket eltávolítottuk. A Google blogbejegyzést tett közzé a DMA-nak való megfelelésről. Itt a bejegyzés linkje, ha többet szeretne megtudni.”

A jelenség tehát nem hiba, hanem a szigorodó uniós szabályozás következménye: a nagy techcégeknek március elejétől egy sor változtatást kellett bevezetniük a DMA és társa, a digitális szolgáltatásokról szóló rendelet (DSA) miatt. A Google, illetve anyacége, az Alphabet is bekerült a hat „kapuőr” közé: az Amazon, az Apple, a TikTok mögött álló ByteDance, a Facebookot és az Instagramot működtető Meta és a Microsoft mellett rájuk is új előírások vonatkoznak a digitális gazdaságban betöltött kiemelt szerepük miatt.

A változtatások célja az igazságos és nyílt verseny biztosítása a digitális piacokon. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy megtiltják a nagy techcégeknek, hogy visszaéljenek a piaci helyzetükkel. A Google Keresőben is több kisebb-nagyobb változtatást kellett végrehajtani, hogy összhangba kerüljön az új szabályozással. Ilyen volt a Google Térképre mutató linkek eltávolítása is, hogy a Google ne részesíthesse előnyben a saját szolgáltatását a riválisok hasonló szolgáltatásaival szemben azáltal, hogy a saját keresőjéből közvetlenül a saját térképére irányít.

Mindez tehát csak az európai országok internetezőire vonatkozik. Amikor legközelebb rákeres a Google Keresőben egy címre, és nem éri el közvetlenül a Google Térképet, két út áll ön előtt: vagy bosszankodik, hogy kevésbé gördülékeny a felhasználói élmény; vagy örömmel konstatálja, hogy az EU megrendszabályozta a piacot leuraló nagy techcégeket – vagy a kettő keveréke.

Az Európai Bizottság egyébként továbbra sem maradéktalanul elégedett a kapuőrökkel: néhány napja jelentették be, hogy vizsgálatot indítanak az Alphabet, az Apple és a Meta ellen is, mert szerintük még mindig nem felelnek meg mindenben a rájuk rótt kötelezettségeiknek.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy Firefoxra és Chrome-ra (illetve más Chromium-alapú böngészőkre, például Edge-re, Brave-re, Vivaldira, Operára) is elérhető egy böngészőkiterjesztés, amely visszaállítja a jogszabályi változások miatt elveszett funkcionalitást, azaz a keresési találatok között kattintható térképet, illetve a Google Térképre vezető gombot a keresési menüsorban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!