Dupla extrém napkitöréssel bombázta a Nap a Földet

2024. március 26. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

Egyszerre két X-osztályú napkitörés érte el a Földet a hétvégén, ami az elmúlt hat év legerősebb geomágneses viharát okozta – írja a SpaceWeather.com. Az X-osztály a legnagyobb erősségű, de szerencsére egyelőre a leglátványosabb hatása annyi volt, hogy olyan helyeken is látható volt a sarki fény, ahol amúgy nem nagyon szokott előfordulni. Pedig a legrosszabb esetben egy napkitörés az egész életünket megbéníthatja.

Ez alapján valószínű, hogy a Nap elérte a 11 éves ciklusának végét, és ilyenkor felcserélődnek a mágneses pólusai. A Nap a ciklus vége felé éri el a szoláris maximumot, és ilyenkor a legnagyobb a napfoltok és napkitörések mennyisége.

Március 23-án egy 1,1-es magnitúdójú X-osztályú napkitörés történt, de ez azért is érdekes, mert két napfolt (az AR3614 és az AR3615) egyidejű robbanásával indult. A szinkronrobbanás miatt egy óriási plazma- és sugárzásfelhő lövellt ki a Napból, aminek egy része eltalálta a magnetoszférát, ami így meggyengült, és töltött részecskék mélyebbre is be tudtak hatolni.

Emiatt lehetett sarki fényt látni Ausztráliában, Új-Zélandon és Alaszkában is. Korábban már írtunk arról, hogy miért látunk egyre több sarki fényt, valamint arról is, hogy azoknak mi köze a Föld pólusának vándorlásához.

A szombati geomágneses vihar elérte a G4-es szintet (a G5 a maximum). Néhány kutató szerint előfordulhat, hogy valójában már el is értük a szoláris maximumot, pedig csak egy évvel későbbre lőtték azt be. 2024-ben már hat X-osztályú napkitörés történt, míg 2023-ban egész évben tizenkettőt regisztráltak, tehát láthatóan gyakoribbak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!