Guinness-rekordot ért el a részben magyar gyártású hidrogénvonat

2024. március 25. – 14:30

Másolás

Vágólapra másolva

A Stadler FLIRT H2 névre keresztelt hidrogénvonata bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe a hidrogénüzemű személyszállító vonat által megtett leghosszabb, üzemanyag-utántöltés és újratöltés nélküli távolsággal – derül ki a cég közleményéből. A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.

A Stadler hidrogénmeghajtású vonatát tavaly áprilisban Svájcban teszteltük, ebben a videóban magyaráztuk el részletesen a működését:

Ahogy arról a videóban is szó esik, a hidrogénhajtású vonatok hatótávolsága (azaz, hogy mekkora távolságot tudnak megtenni újratöltés nélkül) jellemzően nagyjából 1000 kilométer körül alakul.

Ezt szárnyalta most túl jócskán a FLIRT H2, amely március 20. és 22. között

összesen 2 803 kilométert tett meg több mint 46 órán keresztül egyetlen tankolással.

Ezzel a Stadler FLIRT H2 tartja hivatalosan is a világrekordot a hidrogénhajtású személyvonat által megtett leghosszabb távolságban, tankolás vagy újratöltés nélkül megtett távolság tekintetében.

A rekordkísérletet a Colorado állambeli Pueblo városában található ENSCO tesztközpontban végezték el a Guinness Világrekordot elbíráló csapat szoros felügyelete mellett.

A FLIRT H2 a Stadler második Guinness-világrekordot nyert alternatív meghajtású vonata. A FLIRT Akku, az akkumulátoros FLIRT modell 2021 decemberében állította fel a leghosszabb, tisztán akkumulátoros üzemmódban, akkumulátoros motorvonattal megtett út világrekordját, 224 kilométert megtéve Németországban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!