Elon Musk egy korábban letiltott szélsőjobboldali megmondóembernek válaszolgatott a Twitteren

2024. március 19. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

A Twitter (X) visszaállított több, korábban letiltott szélsőséges fiókot is, köztük az osztrák Martin Sellnerét, aki azonnal tweetelni kezdett, és az egyikre még Elon Musk is válaszolt – írja a Guardian.

Sellner az Identitárius Mozgalom vezetője, és nemrég a remigrációnak nevezett mestertervéről tartott előadást egy titkos találkozón. Nagyon röviden ennek az a lényege, hogy több millió menedékkérőt, tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldit és állampolgársággal rendelkező, de „nem asszimilált” németeket is kitelepítenének Németországból. A német hatóságok már azt fontolgatják, hogy kitiltják az országból.

Sellner fiókját 2020-ban tiltotta le a Twitter akkori vezetése – 50 más, fehér felsőbbrendűséget hirdető fiókkal együtt –, és még abban az évben az osztrák rendőrség is nyomozást indított, hogy kiderítsék, van-e valami köze Brenton Tarranthoz, az új-zélandi terroristához, aki 2019-ben két christchurchi mecsetben is lövöldözött.

Sellner ezt tagadta, bár Tarrant valóban utalt 1500 eurót az identitáriusoknak, és 2018-ban a két férfi több baráti hangvételű emailt is váltott. Sellner még egy sörre vagy kávéra is meghívta a későbbi terroristát, aki 2018-ban valóban elutazott Ausztriába, de Sellner tagadja, hogy találkoztak volna.

Sellner első új tweetjében megköszönte Musknak, hogy visszatérhetett, és kifejezte az iránti reményét, hogy az összes tiltott fiókot visszaengedik majd. Nem sokkal később kirakott egy videót, ami szerint svájci rendőrök leállítanak egy eseményt, amin ő is előadást tartott.

„Ez legális?”

kérdezte válaszban Musk.

Elon Musk néhány napja interjút adott Don Lemonnak, aki új műsorát Twitter-exkluzívnak szánta, és meg is egyezett erről a céggel. Azonban Musknak nem tetszett az interjú, ezért kihátrált a műsor mögül. A beszélgetésben felmerült például, hogy ketamint használ, ami Musk szerint a befektetők érdeke.

A cenzúra és a moderáció is téma volt. Lemon arról kérdezte, hogy miért engedi, hogy szélsőjobboldali és antiszemita tartalmak virágozzanak a Twitteren. Musk közölte, hogy szerinte a moderáció csak cenzúra propagandenyelven. Bár amikor mesterséges intelligenciával készített, Taylor Swiftet ábrázoló képek jelentek meg a deepfake-pornó mainstream melegágyává vált Twitteren, gyorsan felvettek néhány moderátort, hogy pótolják azokat, akiket Musk hatalomátvételekor kirúgtak.

Musk azt mondta Lemonnak, hogy ha egy poszt illegális, akkor leveszik, de ha nem szeg törtvényt, akkor cenzúra lenne törölni. Szakértők szerint Musk szólásszabadság-értelmezése ugyan nem feltétlenül megy szembe az amerikai szabályozással, de ezzel csak remek lehetőséget biztosít szélsőséges csoportok számára, hogy nemzetközi együttműködéseket alakítsanak ki és együtt dolgozzanak a gyűlöletkeltésen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!