A klímaváltozás a banán árát is meg fogja dobni

2024. március 12. – 15:50

Másolás

Vágólapra másolva

A klímaváltozás miatt valószínűleg hamarosan meg fog emelkedni a banán ára – mondta több szakértő is a BBC-nek. A klímaváltozás miatt például egyre gyakoribbak és erősebbek a gombás fertőzések az ültetvényeken, ami nagyban befolyásolhatja a készleteket.

A banán a világ legtöbbet exportált gyümölcse, de az Egyesült Királyságban mostanában több bolt is azzal szembesült, hogy tengeri viharok miatt nem érkezett akkora kínálat, mint amit korábban megszoktak. Az országban évente 5 milliárd banánt importálnak, ennek 90 százaléka szupermarketekben talál gazdára.

Dan Bebber, az Exeteri Egyetem professzora szerint az Egyesült Királyság még relatíve jobb helyzetben van, az átlagembernek valószínűleg fel sem tűnt a hiány. Ez azért van, mert az országban több érlelőközpont is van, ahol fel tudják gyorsítani vagy le tudják lassítani a folyamatot, hogy igazodjanak a kereslethez.

Ez azonban csak rövid távú megoldás, és ha a klímaváltozás miatt egyre több a vihar, és az egyre nagyobb melegben több fertőzés üti fel a fejét, akkor már más megoldásra lesz szükség. A forróság amellett, hogy kedvez a fertőzéseknek, rosszat tesz a banánfáknak, így akár egész ültetvények is eltűnhetnek, ha a bolygó tovább melegszik.

Ezek mellett gazdasági tényezők is nehezítik a termelők dolgát. Egyre drágább a trágya, az energia és a szállítás, és egyre nehezebb munkaerőt toborozni. Mindezek miatt az árak valószínűleg hamarosan megemelkednek, és szakértők szerint jó eséllyel magasan is maradnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!