Lehet, hogy önnek is imposztorszindrómája van?

2024. március 9. – 06:24

Lehet, hogy önnek is imposztorszindrómája van?
Illusztráció: ferrantraite / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyszabású kutatást indít az ELTE PPK Pszichológiai Intézete, amiben elsősorban a társfüggőség, a családi függőségek és az imposztorszindróma jelenségét vizsgálják. Utóbbi különösen érdekes, az önbizalomhiány és a teljesítménykényszer bizarr szerelemgyereke, itt írtunk róla bővebben.

A kutatócsoport egy csomó más pszichológiai jelenséget is tervez vizsgálni a két fő kutatási területtel kapcsolatban, érzelemszabályozást, kapcsolati jellemzőket, kötődési stílust. A vizsgálat egyik eszköze egy anonim kérdőív, amit itt lehet kitölteni (csak 18 év felettieket vizsgálnak). A kérdőív nem rövid, viszont több remek indok is van arra, hogy rászánjon egy kis időt, például:

  • A kitöltés után azonnali visszajelzést kap az eredményről, szövegesen is, nem csak egy pontszámot.
  • A kitöltők között 10–25 ezer forintos ajándékutalványokat sorsolnak ki.
  • Mindenki jól jár, ha a pszichológusok jobban megértik ezeknek a jelenségeknek a működését.
  • A téma nagyon izgalmas, és a kutatás végén biztosan beszámolunk az eredményekről itt a Telexen is, szóval végső soron saját magának készít elő egy érdekes tudományos ismeretterjesztő olvasmányt.

A kitöltés névtelen, az adatokat csak kutatási célokra használják fel, így egészen nyugodtan lehet őszinte. Nincsenek „jó” és „rossz” válaszok, a kutatók akkor is fontos következtetéseket tudnak levonni a válaszaiból, ha úgy gondolja, egyáltalán nem érintett ezekben a pszichológiai jelenségekben. És akkor még egyszer a kérdőív linkje: erre tessék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!