Egy pofonegyszerű módszerrel meg lehet szabadítani az ivóvizet a mikroműanyagtól

2024. március 5. – 13:34

Másolás

Vágólapra másolva

A mikroműanyagok ma már mindenhol ott vannak, az élelmiszerekben, amiket megeszünk, a vizünkben, amit megiszunk, a levegőben, amit belélegzünk. Még nincs teljesen feltérképezve az egészségkárosító hatásuk, de potenciálisan az asztmától a rákig egy sor betegséget okozhatnak ezek a toxinnak minősülő anyagok. Arra esélyünk sincs, hogy száz százalékban elkerüljük a műanyagokat, de egy friss kutatás szerint az ivóvizünket képesek lehetünk megtisztítani tőlük. Ahogy élő mikroorganizmusoknál, úgy ebben az esetben is a forralás segíthet.

A kínai Kanton Orvosi Egyetem és a Csinan Egyetem kutatói lágy, és ásványi anyagokban gazdagabb kemény vizekkel is végeztek kísérletet. A kísérlet kezdetén a vizekbe ők maguk juttattak nano- és mikroműanyag darabokat (NMP-k), ezután felforralták a vizet, majd leszűrték azt.

„Ez az egyszerű vízforralási stratégia képes »eltávolítani« az NMP-ket a háztartási csapvízből, és potenciálisan ártalmatlaníthatja az NMP-k vízfogyasztással történő emberi bevitelét” – írták a kutatók közzétett tanulmányukban. Az emberi szervezetbe egy sor műanyag bekerülhet, leggyakrabban polisztirol, polietilén, polipropilén és polietilén-tereftalát fordul elő az ivóvizekben.

A kemény, kalcium-karbonátban gazdagabb csapvízből nagyobb koncentrációjú NMP-t tudtak eltávolítani, a kalcium-karbonát, vagy konyhai nevén vízkő amúgy is gyakran kiülepedik a vízforralókban, és a hőmérséklet-változás hatására a műanyagdarabokat is képes kéregszerűen körbevonni, és így azok leülepednek.

A lágy vizekből is kioldódik némi kalcium-karbonát, de ezekben csak körülbelül a mikroműanyagok negyede ülepedett le, a darabkákat aztán egy teaszűrésre alkalmas rozsdamentes acélhálóval távolították el.

Kína több régiójában eleve hagyomány, hogy csak forralás után isznak vizet, de a kutatók azt remélik, hogy egyre jobban elterjed majd ez az egyszerű praktika, amit nagyon hatékonynak gondolnak.

A vízszűrés látszólag működik, de hogy mennyire, azt csak további, embereken és nagy mintán végzett kutatások lehetnek képesek igazolni.

(via Science Alert)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!