Egy űrkapszula felvette, hogy néz ki a visszatérés a Föld légkörébe

2024. március 3. – 12:46

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen lenyűgöző videót tett közzé a Varda Space Industries nevű amerikai űrkutató cég, melynek a Földre nemrég visszatért űrkapszulája felvette, ahogy hiperszonikus sebességgel belép a Föld légkörébe – írja az Ars Technica.

A videón most először látható procedúra nagyon színes és nagyon gyors, emellett pedig azért is érdekes, mert kereskedelmi cég most először hozott vissza sikeresen űreszközt amerikai területre. A cég a teljes visszatérést közvetítette a YouTube-csatornáján,, de ha valakit csak az izgalmasabb részek érdekelnek, az ide kattintva megnézheti csak azokat is:

A Varda Space Industries W-1-es kapszuláját tavaly nyáron lőtték fel az űrbe a SpaceX egyik költségmegosztó küldetésével, és a terv az volt, hogy júliusban vissza is tér a Földre. Ez aztán nem jött össze, hónapokig küzdöttek azon, hogy megkapják a kapszula visszahozásához szükséges engedélyeket, de idén február közepére végül sikerrel jártak, így február 21-én vissza is hozhatták az űreszközt.

Ez azért is fontos, mert a Rocket Labbel közös küldetés célja az volt, hogy leteszteljék, lehetséges-e minilaborokat létrehozni az űrben, ahol gyógyszert lehet előállítani. Ebben az esetben konkrétan a HIV ellen használt, ritonavir nevű gyógyszerrel próbálkoztak, az űrben növesztett kristályokat fogják majd kielemezni a kutatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!