A világ leggyorsabb kamerás drónja könnyedén tartja a lépést egy Forma–1-es autóval

2024. március 1. – 10:30

Másolás

Vágólapra másolva

Minden eddiginél gyorsabb kamerás drónt mutatott be a Dutch Drone Gods nevű holland drónvideós cég és a Red Bull Forma–1-es csapat – írja a Next Web.

Egy kereskedelmi forgalomban kapható átlagos drón 60 kilométer per óra körüli sebességre képes, míg a felső kategóriás kamerás drónok akár 180 kilométer per órát is elérhetnek. De még ez is messze elmarad attól, hogy egy 300 kilométer per óra felett száguldozó F1-es autót követni és közelről filmezni tudjanak.

A Red Bull még 2023 elején kérte fel a holland céget, hogy oldják meg ezt a feladatot. Ehhez a Dutch Drone Gods egy másik holland céggel, a Quadmovr nevű drónfejlesztővel fogott össze. „Nyolc hónapig fáradhatatlanul dolgoztunk, hogy megoldjuk a rejtvényt, hogy megtaláljuk a tökéletes egyensúlyt az elektronika, a kialakítás, a súly, a sebesség, a repülési hossz és a távolság tekintetében” – írta közleményében a Dutch Drone Gods.

Végül sikerrel jártak: a közösen megépített, majd a Red Bull-lal együtt tesztelt és finomhangolt, egy kilogrammos prototípus 350 kilométer per óránál is gyorsabb repülésre képes, és a feladat szempontjából szintén kulcsfontosságú, hogy nemcsak gyorsítani tud úgy, mint egy F1-es autó, hanem lassítani is, ezért a kanyarokban is szorosan követni tudja a kamerázott autót.

Erről egy videót is közzétettek, amelyen látható, ahogy a drón egy teljes körön át követi és közben 4K minőségben videózza a silverstone-i pályán végigszáguldó Max Verstappent:

A Red Bull pilótája szerint az új drón „megváltoztathatja azt, ahogyan az emberek a Forma–1-et nézik”. Hogy kiderüljön, ez valóban így van-e, még várni kell, mert egyelőre nem tervezik éles versenyeken használni, de az biztos, hogy a Red Bull igyekszik kihasználni a projekt marketingértékét: a Youtube-csatornájukon kérdezgetik a 14,3 millió követőjüket, hogy mit filmezzenek le legközelebb a világ leggyorsabb kamerás drónjával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!