Színes bőrű nácikról generált képeket, letekerték a Google mesterséges intelligenciáját

2024. február 23. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

Átmenetileg leállította a Google a Gemini nevű csetbot képgeneráló funkcióját, miután több felhasználó jelezte, hogy a szolgáltatás félreértelmezi a sokszínűség fogalmát, írja a Engadget.

A Gemini nevű nagy nyelvi modell (Large Language Model – LLM) a történelmi összefüggések teljes mellőzésével készített képeket egyebek mellett náci egyenruhát viselő afrikai, illetve ázsiai és bennszülött karakterekről. A Gemini az amerikai történelemmel sem volt tisztában, ezért olykor fekete karaktereket ábrázolt az alapító atyák, illetve az 1800-as évekbeli szenátorok közt.

Az alkalmazás akkor is rosszul vizsgázott, amikor azt kérték tőle, hogy generáljon etnikai csoportokhoz tartozó boldog párokról szóló képeket, hiszen a zsidó, kínai, illetve dél-afrikai emberekről szóló képeket elkészítette, a fehérekről szóló képet viszont nem.

A Google csütörtökön az X (korábban Twitter) közösségimédia-platformon közölte, hogy már dolgozik a Gemini képgeneráló funkciójával kapcsolatban felmerült problémák megoldásán, de a folyamat végéig szüneteltetik a kifogásolt funkciót. A Gemini egyik felhasználója előzőleg arra is felhívta a figyelmet, hogy egy egyszerű módszerrel sikerült megkerülnie a szolgáltatás tartalomszűrőjét, hiszen amikor a náci Németország egyenruhájában szereplő karaktereket szeretett volna generálni, egyszerűen 1943-as német katonákról szóló képeket kért a Google mesterséges intelligenciájától.

A Gemini jelenleg egyáltalán nem hoz létre képeket az oldalon olvasható válaszüzenet szerint – Fotó: Telex
A Gemini jelenleg egyáltalán nem hoz létre képeket az oldalon olvasható válaszüzenet szerint – Fotó: Telex

Tavaly év végi bejelentéskor a Google-t üzemeltető Alphabet azt ígérte a Geminivel kapcsolatban, hogy az új algoritmus multimodális, vagyis az általa használt modell egyszerre többfajta beérkező jelet is tud értelmezni, legyen szó szövegről, kódról, képekről, hangokról vagy videókról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!