Megsemmisült a Csendes-óceán felett az európai földfigyelő műhold

2024. február 22. – 18:33

Másolás

Vágólapra másolva

A terveknek megfelelően szerda este beért a légkör sűrű rétegébe és megsemmisült az Európai Űrügynökség (ESA) ERS-2-es műholdja – áll az ESA jelentésében. Ez az a földmegfigyelő műhold, ami a napokban feltűnt egy fényképen, és úgy nézett ki, mint egy TIE-vadász a Star Warsból.

16 év szolgálat és 13 év nyugdíjas keringés után február közepén egyre közelebb került a Földhöz az ERS-2 Földmegfigyelő műhold. Nem egy véletlen balesetről van szó, az ESA kisebb manőverezésekkel már 2011-ben erre az útra terelte a műholdat, hogy ne űrszemétként keringjen a bolygó körül, és ne veszélyeztesse az aktív műholdakat vagy fellövéseket.

Az üzemanyagot már a 2011-es igazításkor elhasználták, és az esetleg a Földre hulló alkatrészek nem tartalmaznak mérgező vagy radioaktív anyagokat. De a terveknek megfelelően a műhold a Csendes-óceán felett lépett be a légkörbe, így ha valami nem égett el a zuhanás közben, akkor az a vízbe csobbant.

A légkör felé tartó ERS-2 – Fotó: HEO Robotics
A légkör felé tartó ERS-2 – Fotó: HEO Robotics

Az ESA az 1990-es években két közel azonos földi távérzékelési (ERS) műholdat bocsátott fel. Ezek voltak a legkifinomultabb bolygómegfigyelők, több olyan műszert vittek magukkal, amelyekkel a szárazföldön, az óceánokban és a levegőben bekövetkező változásokat mérték. Figyelték az árvizeket, felszíni hőmérsékleteket mértek, követték a jégtáblát mozgását és a földrengések okozta változásokat. Az ESR-2 speciális feladatai közé pedig még az ózonréteg monitorozása is bekerült.

A két műholdat a Föld-megfigyelés nagyapjainak nevezték el a szakértők, jó részben azért, mert az ezeknél használt technológiai megoldások a modern műholdakban is visszaköszönnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!