Madár? Repülő? TIE-vadász? Superman? Nem, csak egy zuhanó műhold

2024. február 20. – 10:00

Másolás

Vágólapra másolva
A légkör felé tartó ERS-2 – Fotó: HEO Robotics
A légkör felé tartó ERS-2 – Fotó: HEO Robotics

16 év szolgálat és 13 év nyugdíjas keringés után február közepén egyre közelebb került a Földhöz az Európai Űrügynökség (ESA) ERS-2 Földmegfigyelő műholdja, így hamarosan elkezd szétégni. Nem egy véletlen balesetről van szó, az ESA kisebb manőverezésekkel már 2011-ben erre az útra terelte a műholdat, hogy ne űrszemétként keringjen a bolygó körül, és ne veszélyeztesse az aktív műholdakat vagy fellövéseket.

Az ausztriai HEO Robotics pont ilyen, használaton kívüli műholdakat szokott megfigyelni, ezért fotózták le az ERS-2-t – írja a Space.com. A képeken egészen úgy néz ki, mint a birodalmi TIE-vadászok a Star Warsból.

Az ESA keddi jelentése alapján a az ERS-2 magyar idő szerint szerda este nyolckor (plusszminusz 9,91 óra) ér le a légkörbe, ahol elkezd majd szétégni, darabjaira szakad, amik zuhanás közben szinte mind elégnek. Az ügynökség szerint az a néhány darab, ami túléli a zuhanást, az óceánba csobban majd. Az üzemanyagot már a 2011-es manőverekkel elhasználták, és a Földre hulló alkatrészek nem tartalmaznak mérgező vagy radioaktív anyagokat.

Az ERS-2 egy koncepciórajzon – Fotó: ESA
Az ERS-2 egy koncepciórajzon – Fotó: ESA

A 2,3 tonnás ERS-2 a maga idejében a legszofisztikáltabb műhold volt, amit az ESA valaha összerakott és felbocsátott. 1995-ben indult a küldetése, és 16 éven keresztül segítette a tudósokat a sarki jégsapkák, óceánok és természeti katasztrófák megfigyelésében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!