Egy lépéssel közelebb kerültünk az igazihoz hasonlóan érzékelő művégtagokhoz

2024. február 12. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

A cyberpunk sztorikban rendre visszatérő, az emberi érzékelést és képességeket nem pusztán imitáló, hanem azokat túl is szárnyaló művégtagoktól még messze vagyunk, de egy lépést azért megint tettünk feléjük, egy kutatócsoport ugyanis olyan eszközt fejlesztett ki, amellyel egy műkézzel élő férfi újra érzékelni tudta tapintás alapján a tárgyak hőmérsékletét – írja a Science News.

Az olasz és svájci tudósokból álló kutatócsoport múlt pénteken közölt tanulmányában számolt be a MiniTouch nevű eszközzel elért eredményeiről, amelyeket egy 57 éves, csukló felett amputált, Fabrizio nevű férfivel értek el. A tanulmány szerint a műtéti beavatkozást nem igénylő eszköz tökéletesen működött egy kereskedelmi forgalomban kapható műkézzel, mellékhatások nem jelentkeztek, a hőérzékelés pedig végig stabil maradt.

Fabrizio a tesztek során nemcsak azt tudta megállapítani pontosan, hogy egy üvegben hideg, hűvös vagy meleg folyadék van, hanem a különböző anyagok felismerésében is sokkal jobban teljesített, és 60 százalék helyett 80 százalékos pontossággal tudta megállapítani, hogy egy másik kéz igazi vagy mű-e. A kutatás során hideg és meleg acélkockákat is szét kellett válogatnia, ezt a feladatot 75 százalékos pontossággal teljesítette.

Ez elég fontos eredménynek tűnik, mert bár a művégtagok érintésérzékelése rengeteget fejlődött az elmúlt években, a hőérzékelésben mindig volt egy lemaradás, amit ezzel a jelek szerint sikerült behozni. A kutatásban a svájci Lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) oldaláról részt vevő Jonathan Muheim elmondta, a hőmérséklet gyakorlatilag a kirakós utolsó darabja ahhoz, hogy olyan műkezet csináljanak, amely tényleg úgy tud érzékelni, mint az igazi.

A mostani eredmények egy tavaly májusban publikált tanulmányra épültek, ahol a kutatók arra jöttek rá, hogy az amputált pácienseknél gyakran vannak olyan helyek a csonkon, amelyek hő vagy hideg hatására fantomérzékelésre késztetik a levágott végtagot. Ezt az eredetileg a végtagba vezető idegek stimulálásával lehet elérni, és mint kiderült, az amputáltak 63 százalékánál kivitelezhető is a dolog. Fabriziónál konkrétan azt a helyet keresték meg, amely

a hiányzó kezének mutatóujján váltott ki fantomérzékelést, majd a műkezén ennek az ujjnak a hegyére szereltek hőérzékelőt, és ezt kötötték össze a karjára szerelt eszközzel.

Egyelőre csak ezzel az egy szenzorral lehetséges az érzékelés, de a kutatók a jövőben több hőre érzékeny pontot szeretnének kialakítani a műkezeken. Az egyébként még így is megoldandó probléma lesz, hogy mennyire lesz gyors az érzékelés akkor, ha más érzetekkel párhuzamosan történik, de egy tavalyi megjelent tanulmány már bemutatott egy olyan, ragtapasz vastagságú eszközt, amely szinte olyan gyorsan tudja átadni a hűvös érzetet, mint ahogy az egy valódi végtaggal is történik.

A most bemutatott eszközt természetesen még tesztelni kell laboratóriumi körülményeken kívül is, hogy kiderüljön, másoknál hogy működik, és milyen hatással van rá a párás vagy meleg levegő. Fabrizio egyébként már most tudja, hogy mire fogja használni, ha egyszer kikerül a laborból, mint mondta, első körben a konyhában, főzésnél venné hasznát annak, hogy tapintásra jobban tudja érzékelni a dolgokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!