A férfiak hajlamosabbak túlfogyasztani a nyugtatókat, mint a nők

2024. február 6. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyjából egy éve zajlik egy ELTE által kezdeményezett kutatás a gyógyszerhasználati szokásainkról, aminek első részeredményeit a Telexnek küldte el Demetrovics Zsolt és Paksi Borbála, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának kutatói. A kutatás eddigi legérdekesebb tanulsága, hogy a kérdőívet kitöltő férfiak között nagyobb arányban vannak, akik aktuálisan is használnak nyugtatókat vagy altatókat, és hajlamosabbak túlzásokba esni ezekkel a gyógyszerekkel.

Az altatók, nyugtatók és szorongásoldó szerek fogyasztása az addiktológiai kutatásokban általában kisebb hangsúlyt kap, mint az alkohol vagy a tiltott drogok. Az ELTE gyógyszerhasználati felmérése ezen a helyzeten kíván javítani. A kutatók egy online kérdőíves vizsgálattal próbálják jobban feltérképezni, hogy Magyarországon jellemzően kik, milyen rendszerességgel és milyen módon fogyasztanak függőség kockázatát hordozó gyógyszereket.

A Telex az eddigi válaszadók mintája alapján leszűrt részeredményeket kapta meg. A felmérés többféle gyógyszerre rákérdezett, a válaszadók közül 796 fő jelezte, hogy aktuálisan, az elmúlt évben is fogyasztott nyugtatót vagy altatót, egynegyedük (26,7 százalékuk) több mint tíz éve rendszeres fogyasztó. A legutóbbi országos reprezentatív kutatás [pdf] adatai alapján tudjuk, hogy a teljes felnőtt lakosságban a nők inkább érintettek gyógyszerhasználatban. A kifejezetten a gyógyszerhasználókat megcélzó új kutatás során is döntően (77,8 százalékban) női válaszolókat sikerült elérni, azonban az első eredmények azt mutatják, hogy az aktuális (elmúlt évi) altató- és/vagy nyugtatóhasználat a férfiak körében magasabb: a válaszadó nők 65,1 százaléka, míg a férfiak 72,2 százaléka fogyasztott az elmúlt évben nyugtatót, altatót.

Az idősebb válaszolók körében – a korábbi, reprezentatív kutatások eredményeivel összhangban – Demetrovicsék gyakrabban tapasztaltak aktuálisan is használatot: míg a 35 év alatti korosztályban a válaszolók 66,7 százaléka, a 35 és 64 év közöttiek 64,7 százaléka fogyasztott az elmúlt évben nyugtatót, altatót, addig a 65 év felettiek körében ez az arány 79,4 százalék. Lakóhelyet tekintve nincsenek jelentős különbségek a válaszolók között: a községben, faluban élők 64,9, a kisvárosban élők 72,2, a nagyvárosban élők 66,4, míg a fővárosiak 65,1 százaléka fogyasztja aktuálisan az említett gyógyszereket.

Az egyik legérdekesebb felismerést az orvosi javaslattól eltérő használatra vonatkozóan hozta a vizsgálat. A kutatók rákérdeztek, hogy a nyugtatót, altatót fogyasztók közül kik fogyasztották ezeket a gyógyszereket nem orvosi javaslatra, illetve az orvos által javasoltnál gyakrabban vagy nagyobb dózisban. Az elmúlt évben nyugtatót, altatót fogyasztó férfiak 79,1 százaléka, míg a nőknek „csak” 47,3 százaléka használta a gyógyszereket orvosi javaslat nélkül vagy nagyobb dózisban, illetve gyakrabban. Úgy tűnik, a nyugtatók és az altatók használatakor az orvosi utasítást a férfiak hajlamosabbak félvállról venni, mint a nők.

A kutatás még nem zárult le, a kérdőív 18 év felettieknek továbbra is kitölthető ezen a linken. A kitöltés nagyjából 20 percet vesz igénybe, a résztvevők között a vizsgálat lezárása után tíz darab húszezer forintos vásárlási utalványt sorolnak ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!