A magyarok gyógyszerhasználati szokásait kutatják az ELTE vezetésével

2023. február 28. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

A függőséget okozó drogok gyakran szerepelnek kutatásokban, tudományos felmérésekben, de kevésbé feltérképezett terület bizonyos gyógyszerek használata. Erre utal egy ELTE által kezdeményezett új kutatás felhívása is, ami így fogalmaz:

„Érdekes módon jóval kevesebbet tudunk a különböző gyógyszerek, altató-, nyugtató-, szorongásoldó-szerek használatáról, annak ellenére, hogy ezek sokkal többek életében vannak jelen, akár mindennapi rendszerességgel is, akár orvosi rendelvényre, akár anélkül.”

A kutatók most egy online kérdőíves vizsgálattal szeretnék jobban megérteni ezen gyógyszerek használatának jellemzőit. Kik és miért használják inkább ezeket a szereket? Mit tapasztalnak a szerek használatakor vagy annak következményeként? Orvosi rendelvényre vagy inkább anélkül használják ezeket, és ha orvosi rendelvényre, akkor betartják-e az előírásokat? A kutatók ilyen és hasonló kérdésekre keresik a válaszokat.

A kérdőív ezen a linken elérhető, bárki kitöltheti, aki elmúlt 18 éves, és segíteni szeretné a kutatók munkáját. A kitöltés nagyjából 20 percet vesz igénybe, a résztvevők között a vizsgálat lezárása után tíz darab húszezer forintos vásárlási utalványt sorolnak ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!