Ősi tavat és folyórendszert találhatott a Perseverance marsjáró

2024. január 27. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

A NASA Perseverance marsjáró adatai megerősítették, hogy ősi tavi üledékek létezésére találtak bizonyítékot a Marson. A Reuters írja, hogy a Jezero-kráter óriási medencéjét régebben víz tölthette meg.

A marsjáró által végzett talajbehatoló radarmegfigyelések eredményei alátámasztják a korábbi műholdas képeket és más adatokat is, amelyek alapján a tudósok azt gyanítják, hogy a Mars egyes részei valaha vízzel borítottak voltak, és mikrobiális élet is lehetett ott. A kutatást az UCLA (Kaliforniai Egyetem, Los Angeles) és az Oslói Egyetem kutatócsoportjai vezették.

Az eredményre azután jutottak, hogy a Perseverance 2022-ben hónapokon át szkennelte a környéket, ahogy áthaladt a Mars felületén. Ekkoriban talált egy olyan területet a Jezero-kráter környékén, ami radarképek alapján nagyon hasonlított a Földön található folyódeltákra. A marsjáró földalatti radarjának köszönhetően 20 méter mélyen tudták vizsgálni a földkérget ezen a területen, és folyókra hasonlító csatornák nyomait találták.

Ezek a rétegek egyértelmű bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a víz által szállított talajüledékek lerakódtak a Jezero-kráterben és annak deltájában. Éppúgy, ahogy a Föld tavainál is történik. Az eredmények megerősítették azt, amit a korábbi tanulmányok régóta sugalltak, miszerint a hideg, száraz és élettelen Mars valaha meleg, nedves és talán lakható is volt. A tudósok izgatottan várják a Jezero üledékeinek közelről történő vizsgálatát, amelyeket a Perseverance jövőbeni szállításra tervezett mintagyűjtéseiből származnak, és amelyekről a kutatók úgy vélik, mintegy 3 milliárd évvel ezelőtt alakulhattak ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!