A Pfizer már nem gyárt méreginjekciót, ezért is kellett nitrogéngázas kivégzésre váltani Amerikában

2024. január 26. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

Nitrogéngázzal végeztek ki egy elítélt gyilkost Alabama államban – ő volt az első amerikai elítélt, akinél ezt a módszert alkalmazták. Az 1996-ban elítélt, azóta a halálsoron fogva tartott férfit már megpróbálták az Amerikában hagyományosnak számító, méreginjekciós módszerrel is kivégezni, de több próbálkozásra sem találták el a vénáját.

Az új módszert sok vita övezi, mivel éles tesztek híján senki sem tudja biztosan, hogy mennyire humánus, fájdalommentes, hatékony, és milyen kockázatai vannak a kivégzésen esetleg a közelben tartózkodókra nézve. Az viszont egyre biztosabbnak tűnik, hogy az amerikai büntetés-végrehajtásban erre a módszerre fognak átállni azok az államok, ahol még van halálbüntetés (ez nagyjából az USA államainak felét jelenti).

A méreginjekciót először 1982-ben alkalmazták Texasban, korábban a villamosszék volt az általános megoldás. Tavaly 24 embert végeztek ki Amerikában (a többségüket Texasban és Floridában), mindannyiukat méreginjekcióval. A fulladásos halált okozó nitrogéngázas módszert eddig három államban engedélyezték.

Van ugyanis egy komoly probléma a halálos injekcióval: az, hogy az ebben használt hatóanyagot már jó ideje nem tudják beszerezni az amerikaiak, így a tartalékot élik fel. Az EU és Nagy-Britannia 2011-ben betiltotta a méreginjekciókban használt vegyületek exportját, az egyetlen amerikai forrás, a Pfizer gyógyszeripari óriás pedig 2016-ban állította le ennek a gyártását (természetesen már akkor is, majd a koronavírus-járvány alatt újra gigantikus konteóhullámokat indítva ezzel). Texas még próbálkozik új beszerzési forrásokkal, illetve új hatóanyag keresésével, a jelek szerint nem sok sikerrel.

Amerikában az elmúlt évtizedben nagyjából évi húsz körül mozgott a kivégzések száma, ami óriási visszaesést jelent a kilencvenes évekhez képest, a rekord 1999-ben 98 kivégzés volt. A halálbüntetés támogatottsága (elítélt gyilkosok esetében) Amerikában ma 53 százalékos, és csökkenő tendenciát mutat: harminc évvel ezelőtt még az amerikaiak 80 százaléka támogatta a kivégzéseket.

Jelenleg több mint kétezer elítélt van a halálsoron Amerikában, őket már jogerősen halálra ítélték, de még nem végezték ki. Van, aki 27 éve vár az ítélet végrehajtására, a legutóbbi halálos ítéletet pedig tavaly augusztusban hozták, a pittsburgh-i zsinagógában lövöldöző és 11 embert megölő Robert Gregory Bowers ügyében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!