Nem reális cél, hogy magyar egyetem legyen a legjobb százban, de ez nem is baj

2024. január 25. – 04:24

Másolás

Vágólapra másolva

A globális egyetemi rangsorok nem közvetlenül az egyetemi teljesítményt mérik, valójában ezek médiatermékek – mondta Fábri György, az ELTE docense, felsőoktatás- és tudományszociológiával, tudománykommunikációval, társadalmi kommunikációval foglalkozó kutató a CEU Határtalan tudás oktatási rendezvénysorozatán. Az esemény témája a középiskolai és egyetemi rangsorok voltak.

2023-ban négy magyar egyetem került fel a nemzetközi 3000-es ranglistára, de a hosszútávú cél, hogy bekerüljön egy magyar egyetem a top100-ba. De vajon reális cél ez? Fábri György szerint a döntéshozók alapból irreális célokat tűznek ki a magyar egyetemek elé.

Szerinte nem lesz a legjobb százban magyar egyetem az évtized végére, de ez nem is baj. Fábri György szerint a pozíciókat jól tudják használni az egyetemek a saját kommunikációjukban. Illetve a média is szereti az ilyen típusú listákat.

A világ első száz legjobb egyetemének anyagi háttere, nemzetközi beágyazódása magasan a magyar lehetőségek felett áll.

A jobb magyar egyetemek jelenleg az 500. és az 1000. hely között vannak, ahogy az alábbi ábrán is látszik. Többfajta globális egyetemi rangsor van, ezek eltérő indikátorokat vesznek figyelembe. De általánosságban elmondható, hogy a globális egyetemi rangsorokon elért helyezést leginkább a publikációs teljesítmény határozza meg.

Az alábbi ábrán a Fábri által vizsgált négyféle rangsor alapján az ismertebb magyar egyetemek helyezései láthatók. A piros színezés javuló tendenciát, a zöld romló tendenciát jelent. Hosszútávon a legtöbb magyar egyetem stagnál vagy még ront is a helyezésén.

Fotó: CEU Youtube-csatornája
Fotó: CEU Youtube-csatornája

Ugyanakkor nagy előrelépést mutatott a Semmelweis Egyetem, ami 2023-ban a Times Higher Education (THE) rangsorában a 201-250. helyezést ért el. Igaz, aztán 2024-ben hátrébb csúszott a 251-300. helyre.

És miért mondja Fábri György, hogy nem baj, ha nem lesz benne magyar egyetem a top100-ban? Elképzelhető, hogy hátrébb sorolódna az oktatás minősége, mert más lenne a fókusz. Illetve, ha tévesen határozzák meg az egyetemek a versenyterüket, akkor nem lesz annyi sikerélményük sem, ez pedig erősítheti a kisebbségrendűségi tudatot.

A CEU Határtalan Tudás rendezvénysorozatát szokás szerint a Telexen is élőben közvetítettük, amit itt visszanézhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!