Rangos díjat nyert egy magyar kutató közreműködésével készült tanulmány

2024. január 22. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének (HUN-REN CSFK CSI) kutatója, Kóspál Ágnes volt az egyik társszerzője annak a tanulmánynak, amely elnyerte az Institute of Physics (IOP) Publishing kiadó 2023 Legtöbbet Idézett Cikke díját – derült ki a HUN-REN közleményéből.

A díjat a kiadó folyóirataiban 2020 és 2022 között megjelent, legtöbbet idézett cikkek legfelső egy százalékába tartozó publikációk kapják, amelyek között idén először ismertek el észak-amerikai kutatók vezetésével készült cikkeket. A díjazottak között ott van az az Astrophysical Journalben megjelent tanulmány, amelyben amerikai, kínai és magyar kutatók a csillag körüli korongok egyik legfontosabb, ugyanakkor legnehezebben megfogható tulajdonságát, a turbulenciát vizsgálták.

A fiatal csillagok körüli anyagkorongok az exobolygórendszerek szülőhelyei. A korong anyagának turbulenciája megszabja, mennyire tudnak a porszemcsék összetapadni, hogy egyre nagyobb testeket, bolygókezdeményeket és végül bolygókat hozzanak létre, majd a létrejött bolygók pályájának alakulását is befolyásolja. A turbulencia tehát a bolygókeletkezés számos modelljében kulcsfontosságú tényező, azonban csak kevés bolygóképző korong esetében sikerült közvetlenül meghatározni.

A kutatók az ALMA rádióantenna-rendszerrel készítettek méréseket három fiatal csillag, a DM Tau, az MWC 480 és a V4046 Sgr körüli korong gázanyagáról, így kiderült, hogy a DM Tau korongjában mérhető erősségű a turbulencia. Kóspál Ágnes, aki a a HUN-REN CSFK CSI-n is olyan kutatócsoportot vezet, amely a csillag körüli korongokat vizsgálja az ALMA-val, elmondta, hogy az ALMA kivételes érzékenysége és finom frekvenciafelbontása tette lehetővé, hogy a turbulencia alig észrevehető hatását sikerült kimutatni az egyik korongnál.

A szakirodalomban fellelhető vizsgálatok többségében csak felső határt tudnak adni a turbulens mozgások sebességére, ami arra utal, hogy a legtöbb korongban gyenge a turbulencia. A DM Tau esetében talált erős turbulencia kapcsolatban lehet a korongot érő erősebb ionizáló sugárzással, az erősebb mágneses térrel vagy a csillag fiatalabb korával a többi vizsgált rendszerhez képest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!