Mesterséges intelligencia szinkrontolmácsol az új Samsung telefonokban

2024. január 17. – 19:03

Másolás

Vágólapra másolva

Amikor decemberben kiszivárogtak a Samsung új csúcstelefonjainak, az S24-es szériának az adatai, még nem lehetett tudni, mennyire megbízhatók az értesülések, de most, a hivatalos bejelentés után úgy tűnik, abszolút azok voltak. A telefoncsalád megint három változatban érkezik: lesz S24, S24+ és S24 Ultra. Nagy, látványos változásokra nem érdemes számítani, mert méretben és a kamera hardverében szinte semmit nem változtak az S23-as elődeikhez képest. Na jó, annyit igen, hogy a simán és a +-on kisebb a káva a képernyő körül, és így egy-egy milliméterrel nagyobb lett a kijelző.

A kameráknál is megtorpant a nagy számok hajkurászása: az S24 és az S24+ ugyanazt a kamerát kapja, mint a hasonló S23-asok:

  • 12MP szelfikamera,
  • 200MP széleslátószög (csak az Ultrán),
  • 50MP és 10MP teleobjektív,
  • 12MP ultraszéles

A pixelek 60 százalékkal nagyobbak, így a már amúgy is elég látványos éjszakai fotók valószínűleg még részletgazdagabbak lesznek majd. Videós téren annyi az újítás, hogy tudnak már 4K-ban, 120 fps-sel videózni, és az Instant Slow-mo módban úgy csinálnak lassított felvételt, hogy extra kockákat szurkálnak be a videóba, hogy az 240 fps-sel menjen, és még simábban fusson.

A titánházas S24 Ultrák – Fotó: Világi Máté / Telex
A titánházas S24 Ultrák – Fotó: Világi Máté / Telex

Emellett a mesterséges intelligenciát a képek szerkesztésénél is bevetik. Egyrészt a telefon magától javasol majd szerkesztési lehetőségeket, másrészt belekerült a rendszerbe egy olyan, generatív kitöltős funkció is, mint a Photoshopban. Például ha egy képet elfordítunk, a megváltozott dőlésszög miatt létrejövő üres részeket a mesterséges intelligencia kiegészíti. Akár tárgyakat, embereket is arrébb lehet utólag pakolni a fotókon, és az MI kitölti a helyet, amit hagytak. Az így szerkesztett képek és videók metaadataiban a telefon megjegyzi, hogy manipulált képről van szó.

Minden az MI-ről szól

A bemutató nagy része inkább a belsőségekre fókuszált, azon belül is a MI-s újításokra. Az egyik legígéretesebbnek a hívás közbeni fordítás tűnik. Ez azt takarja, hogy ha beállítjuk egy névjegyhez, hogy milyen nyelven fog beleszólni a telefonba, akkor a hívás elején egy robothang bemondja, hogy ez egy MI által fordított beszélgetés lesz, majd szinte szinkronfordítja a dolgokat, mindkét félnek.

Ez az egész a telefonon történik, tehát a beszélgetőpartnernek lehet bármilyen készüléke, elvileg működni fog. A CES alatt ki tudtam próbálni ezt a funkciót, de még nem működött tökéletesen. Ennek sok oka lehet: magyarul még nem tud, ezért angolul beszéltem, és előfordulhat, hogy nem volt felkészülve a kiejtésemre. Az is probléma lehetett, hogy nem egy zajszűrt szobában ültem, ezért előfordulhat, hogy egy másik beszélgetés zavart bele a fordításba. Az biztos, hogy amikor egy samsungos prezentáló próbálkozott előttem, tökéletesen működött, még követtem is a kijelzőn, hogy tényleg azt írja-e, amit emberünk mondott. Azt írta.

Egy másik MI-s okosság, hogy miután megírtunk egy sms-t, megkérhetjük, hogy alakítsa át más hangvételűre, például ha nagyon professzionálisnak akarnánk tűnni. A harmadik ilyen szöveges varázslat egy olyan szövegfelismerés, hogy ha felveszünk egy meetinget, akkor meg tudjuk kérni a telefont, hogy összegezze, hogy ez vagy az a résztvevő nagyjából mit mondott.

A netes keresésben is segít majd. Bármilyen oldalon böngészünk, ha hosszan nyomjuk a főképernyőre vivő gombot, akkor be tudunk karikázni részleteket képeken, videókban, és azokról elmond minden fontos infót. Nagyjából úgy, ahogy a Google összegez kereséseknél. Jópofa, hogy ehhez nem is kell elhagyni az adott oldalt, minden úgy történik, hogy nem veszíti el a helyét az adott alkalmazásban.

Az MI-nél mindig nagy kérdés, hogy honnan, milyen erőforrásokból dolgozik. Ha mindig mindent az adott eszközről csinál, akkor biztonságosabb, mert nem küld ki egy csomó adatot a gyártó felhőjébe, cserébe korlátozottabb a tudása, mint az azonnali internetkapcsolattal működő felhősnek. A beállításoknak elvileg aprólékosan be tudjuk állítani, hogy mik azok az MI-s eszközök, amiket kiengedünk a felhőbe, mit hagynánk a telefonon, és mi az, amit egyszerűen csak kikapcsolnánk.

Színek, árak, dátumok

Folytatva az elmúlt évek marketinges trendjét, színek helyett idén is kész költői képeket kapunk, a Galaxy S24 és S24+ modellek

  • ónixfekete,
  • márványszürke,
  • kobaltlila
  • és borostyánsárga,

míg a titánvázzal körbevett Galaxy S24 Ultra

  • titánszürke,
  • titánfekete,
  • titánlila és
  • titánsárga színekben érhető el.
Az S24 és az S24+változatai – Fotó: Világi Máté / Telex
Az S24 és az S24+változatai – Fotó: Világi Máté / Telex

A sima S24-es 370 ezer forintról indul majd, az S24+ 480 ezerről, az S24 Ultra pedig 600 ezerről, és már január 17-én 19 órától előrendelhetők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!